STANJE SVE OZBILJNIJE: U Kantonu Sarajevo testirano skoro 1.000 više osoba u odnosu na jučer, broj novozaraženih 947

Bosna i Hercegovina
STANJE SVE OZBILJNIJE: U Kantonu Sarajevo testirano skoro 1.000 više osoba u odnosu na jučer, broj novozaraženih 947
,

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, proteklog dana u Kantonu Sarajevo potvrđeno je 947 novih slučajeva zaraze koronavirusom, nakon što je laboratorijski testirano 2.748 uzoraka.

Podsjećamo da je jučer bilo zaraženo 616 osoba, ali je testirano znatno manji broj laboratorijskih uzoraka, 1.907.

U istom periodu, od Covid-19 infekcije oporavila se 481 osoba. Tri pacijenta su preminula od posljedica ove bolesti.

Trenutno je na bolničkom liječenju 155 pacijenata, od kojih je 139 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Udio nevakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 72,26 posto.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 97 pacijenata, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 58. Na respiratoru je 11 osoba, sedam ih koristi neinvazivnu ventilaciju, dok je na kiseoničkoj potpori disanju šest pacijenata.

- U proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 588, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 977 - podaci su Zavoda za javno zdravstvo KS.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 687 pacijenata, od kojih je šest transportovano na bolničko liječenje.

Na drive-in punktovima i u Covid-ambulantama uzeto je 1.817 PCR briseva. Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži, Semizovcu i u Novom Gradu rade svaki dan u terminima od 7:30 do 20 sati. Covid-pozivni centar zabilježio je 1.090 poziva, a obavljena su i 567 razgovora s pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Proteklog dana u Kantonu Sarajevo vakcinisane su 1.653 osobe.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu, kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Iz ovog ministarstva i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.

Ne propustite