RECEPT ZA KREMPITU IZ 1946. GODINE- JEDINI PRAVI: Ništa ukusnije nećete probati!

Praktična žena
RECEPT ZA KREMPITU IZ 1946. GODINE- JEDINI PRAVI: Ništa ukusnije nećete probati!
.

Ukoliko volite krempitu, obavezno ispobajte i ovaj način pripreme

Recpet iz “Kluba književnika” je već ušao u istoriju, a mnogi se slažu da a bolji ne postoji. Evo recepta :

Sastojci:

14 žumanaca
200 grama šećera
2,2 litra mlijeka
40 grama želatina
Tri kesice vanilin-šećera
400 grama praha za šlag
500 grama zamrznutog lisnatog tijesta

Priprema:

Lisnato testo odmrznuti i istanjiti u dvije kore koje se posebno ispeku i iskroje prema kalupu (30 x 40 centimetara), u koji će se stavljati pripremljen krem. Gornja kora mora da se iseče i čuva van frižidera do služenja, ineče neće biti krckava, već "žilava".

Za krem pomešati 14 žumanaca, 200 grama šećera, litar mleka, tri kesice vanilin-šećera i 40 grama želatina i mutiti žicom, kuhajući na pari da se zgusne oko pola sata. Pazite da se smjesa ne prekuha, inače će biti zrnasta.

Dok se skuhani krem hladi, umutiti prah za šlag sa 1,2 litra mlijeka. Pomiješati hladan krem i umućeni šlag, još mutiti dok se mase ne sjedine, i sipati krem u kalup na pečenu koru. Odozgo nožem podijeliti kolač na 24 parčeta (tri po širini i osam po dužini), i služiti sa isječenim "poklopcem" od one druge kore koja se ne stavlja u frižider. Prije služenja posuti šećerom u prahu.

Prijatno!

 

Ne propustite