Dodik: Vučićev prijedlog racionalan i realan, o njemu će se razgovarati čim se vratim u Banju Luku

Objavljeno:14.01.2022 - 14:29
A A A Times Arial

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon sastanka s predsjednikom Srbije izjavio je da je zahtjev Aleksandra Vučića za povratak u procese na nivou BiH racionalan i realan,  te da će se o njemu razgovarati a o njemu će se razgovarati odmah pri povratku u Banju Luku.

- Predsjednik Vučić nas je zamolio da se mi uključimo u procese, kako ne bi ostalo prazno mjesto za stolom iza nas, ne traži da mi išta odlučujemo, što mislimo da ne treba, već da budemo unutra, što je jedan racionalan i realan zahtjev - rekao je Dodik za RTRS.

Dodao je da su predstavnici Srba i do sada bili u razgovorima.

Naglasio je da će pri povratku u Banju Luku sjesti i razgovarati o detaljima razgovora, koji je, kako kaže, za njih važan. Član Predsjedništva je izrazio zahvalnost predsjedniku Srbije na, kako navodi, poznavanju, i ustrajnosti da se očuva dejtonski okvir.

Osvrnuo se Dodik i na druge teme.

- Muslimani misle da je ovo baš sad trenutak da nastave dalje kako bi nešto dodatno satrali Republiku Srpsku, umjesto da su pokazali spremnost da sa nama sarađuju, da poštuju Ustav, oni su pokazali spremnost da to ne poštuju - rekao je Dodik dodavši da su računali na podršku ogromnog dijela međunarodne zajednice.

O reakcijama na proslavu 9. januara, kojeg je ranije Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, rekao je da nema ništa sporno, te da su na ulicama bili policajci koji su svaki dan na tim istim ulicama.

- Nemate reakciju međunarodne zajednice na sve one izlive mržnje koje gledamo, mobilizaciju Zelenih beretki, one demonstracije koje smo vidjeli u Bužimu, privrženost ekstremnoj islamskoj politici - rekao je Dodik.

Dodik je prokomentirao i dešavanja u vezi sa učešćem najboljeg tenisera svijeta Novaka Đokovića na teniskom turniru u Australiji te je rekao da je to pokazalo da se svijet potpuno promijenio i da nema slobode i prava čovjeka da odlučuje o svom životu na način na koji on misli da može.

Dodik je rekao da se nada da će Đoković na kraju, ipak, igrati na Australian Openu jer bi uskraćivanje da učestvuje bilo gubitak za Australiju i taj turnir, a ne za srbijanskog tenisera.

- U svakom slučaju, uskratiti eventualno takvoj teniskoj veličini i čovjeku koji je broj jedan u svijetu da igra - to je gubitak i za njih i za lokalni turnir, a ne za Novaka - rekao je Dodik novinarima u Beogradu.

Novi.ba/Avaz