Šta se dešava s organizmom ako svaki dan jedete meso: Poslije ovog ćete dobro razmisliti

Porodica i zdravlje
Šta se dešava s organizmom ako svaki dan jedete meso: Poslije ovog ćete dobro razmisliti
Vrijeme praznika je period kada se najviše hranimo ovako, a sada je vrijeme da napravite malu pauzu!

Vrijeme praznika je period kada se najviše hranimo ovako, a sada je vrijeme da napravite malu pauzu!

Ukoliko praktikujete da svakoga dana jedete meso za jedan ili u možda u okviru svakog obroka, možda biste trebali da razmotrite da jednom nedjeljno, odmorite organizam i probavu od ovakve hrane. Svakodnevna konzumacija mesa može usporiti metaboliza, dovesti do problema sa kosom, kožom, izazvati glavobolju ili dehidrataciju.

Dehidratacija

Mogli biste postati dehidrirani. Zbog viška te mokraćne kiseline o kojoj smo gore govorili, mogli biste da osetite žeđ nego inače. Vašim bubrezima je potrebna voda da razblaže bilo kakav toksični otpad, zato vodite računa da imate vodu sa sobom u svakom trenutku, gdje god da se nalazite.

Zatvor

 Hrana zasnovana na mesu ima puno proteina, ali nema puno vlakana. Obično biste dobili ova vlakna iz voća, povrća ili celih žitarica, pa se pobrinite da sve ove kategorije hrane uključite u svoju ishranu. Zatvor i bolno pražnjenje crijeva mogu biti neki od prvih znakova da je vaš unos vlakana prenizak. Zato uzmite tu salatu i uživajte.

Glavobolja

Nedostatak hidratacije takođe može izazvati glavobolju. To uzrokuje da krv bude gušća, što znači da smanjeni protok kiseonika dolazi do mozga. S druge strane, neki proizvodi na bazi mesa poput salame ili hot-dogova sadrže nitrate, koji mogu povećati protok krvi u mozgu. Meso je vrlo čest i previše slano što je takođe uzrok dehidratacije, a kasnije i problema sa kožom, zato ne treba da vas čudi ukoliko se i nakon nekoliko sati sna osjećate umorno, a tako i izgledate.

Zadah

Ishrana koja se sastoji od veoma visokog proteina i masti, ali joj nedostaje ugljenih hidrata, može dovesti do toga da telo proizvodi ketone. Ketoni se oslobađaju kroz dah i mirišu na aceton. Zbog toga, ako ste ikada slijedili keto dijetu, možda ste imali problema sa disanjem. Zato se pobrinite da uključite i neke ugljene hidrate u svoju ishranu.

Problemi sa kosom i kožom

Mesni proizvodi retko sadrže vitamin C. Vitamin C igra ključnu ulogu u formiranju kolagena, proteina koji čini da vaša koža, kosa, nokti, kosti i drugo izgledaju mnogo bolje. Ako primijetite neprijatne promene na kosi i koži, možda ćete morati da preispitate svoju ishranu i da prestanete da jedete meso.

Umor

Hrana koja sadrži meso je mnogo teže probavljiva u našem sistemu za varenje nego bilo koje povrće ili voće koje jedete. Zato je vašem tijelu potrebno mnogo više truda da svari šniclu, pa ćete se možda osjećati malo usporeno nakon što pojedete nešto teško.

Novi.ba/SD

Ne propustite