Perete li odjeću odmah poslije prvog nošenja: Stručnjaci otkrili, evo da li je to ispravno

Porodica i zdravlje
Perete li odjeću odmah poslije prvog nošenja: Stručnjaci otkrili, evo da li je to ispravno
Posljedice se vide na koži

Posljedice se vide na koži

„Ova majica nošena je samo jednom, mogu to opet da obučem prje nego što je stavim na pranje…“

Sigurno ste barem jednom pomislili ovo kada ste se spremali za novi dan, ali čak i ako još uvek miriše na omekšivač i dezodorans, nije dobro da nosite istu odjeću koju ste već jednom oblačili.

Iako na prvu ne izgleda tako, sigurno je upila znoj tokom prvog nošenja, a samim time su se stvorile i bakterije. Sve to može dovesti do neželjenih posljedica – i to na vašem tijelu.

Kako prenosi Bright Side, zbog nošenja neoprane odjeće mogu se pojaviti akne na leđima i grudima. Ako ste primijetili da se često stvaraju u posljednje vrijeme, a niste mijenjali kozmetičke proizvode ili nešto u ishrani, možda je u pitanju nedovoljno čista odjeća. Raširile su se bakterije i znoj, začepile su se pore i nastale akne.

Osim njih, može doći do pojave iritantnijih stanja na koži – osipa, crvenila i svraba. Jednostavno, znoj koji je nošena majica upila iritira kožu i dolazi do crvenila, sitnih tačkica i svraba. Ovo se posebno događa kad je majica od sintetičkih materijala.

Veći dio bakterija stvorio se zbog vašeg znoja, masnoće i mrtvih ćelija kože, ali sjetite se samo gdje ste sve bili u majici i na kakve ste se površine naslanjali – radni sto u kancelariji, lift, sjedište u javnom prevozu… Na tim mestima nalaze se i tuđe bakterije, a nikako ne želite da ih prenosite na svoje tijelo. Zato nakon svakog nošenja, čak i onog kraćeg, odjeću stavite na pranje.

Novi.ba/Stil.rs

Ne propustite