NAJBOLJI RECEPT ZA DOMAĆE PERECE: Ukusnije nego iz pekare, evo u čemu je tajna (RECEPT)

Objavljeno:08.01.2022 - 14:52
A A A Times Arial

Da li ste pravili domaće perece? Ako niste, toplo vam preporučujemo

Ovo ukusno pecivo možete spremiti za sve vrste proslava. 

Sastojci:

trećina svježeg kvasca
kašika žutog šećera
kašičica soli
300 ml vode
500 g brašna
kesica sode-bikarbone
kašika mliječnog margarina
30 g morske soli
litar vode

Priprema:

U šolju tople vode staviti kvasac, šećer i so, pa ostaviti da nadođe. Kad proradi, dodati brašno i vodu, pa zamijesiti tijesto. Ostaviti da odstoji 30 minuta. U međuvremenu u loncu zagrijati litar vode i razmutiti sodu bikarbonu. Tijesto podijeliti na 12 dijelova, od svakog napraviti "štapić" i oblikovati perecu. Umočiti u vodu sa sodom, pa slagati na pleh i posuti krupnom solju. Ostaviti da odstoji 15 minuta, te peći u rerni na 230 stepeni oko 15 minuta. Kad su pečene, perece premazati istopljenim margarinom.