Tri namirnice koje skidaju NAJTVRDOKORNIJE FLEKE SA POSUĐA: Ovo je način, spas za sve domaćice
Zagorjelo posuđe može biti veliki problem nakon pripreme praznične trpeze. Evo kako da očistite i najtvrdokornije fleke sa posuđa, ove namirnice pomažu.
So
Prvi način koji vam predlažemo da očistite zagorjelo posuđe je uz pomoć soli. Čišćenje uz pomoć soli je stara i dokazana metoda za čišćenje zagorjelosti. Ako ćete čistiti šerpu, treba u nju da stavite dovoljno vode da pokrije zagorjela mjesta. Zatim dodajte dosta soli. Ova mješavina se stavi na vatru da provri i kuva se od 5 do 10 minuta. Ovom metodom zagorela mrlja će vrlo lako i brzo otpasti.
Soda, gazirani sok
Treba da znate da je veoma važno da ako vam jelo zagori tokom kuvanja, treba odmah da potopite posudu, a ne nakon što se zagorjelo jelo osuši. Umjesto da potopite lonac toplom vodom, kao što se to obično radi, možete staviti malo gaziranog soka ili koka kole. Oni će takođe obaviti posao uklanjanja zagorjelosti. Dok su šerpa ili tiganj koji su zagoreli još topli, odmah po skidanju sa ringle dodajte koka-kolu ili neko drugo gazirano piće i ostavite da djeluje.
Soda bikarbona
Soda bikarbona takođe mnogo pomaže u čišćenju zagorjelog posuđa. Na sunđer za pranje sudova stavite sodu bikarbonu, dodajte malo soka od limuna ili sirćeta, dobro premažite zagorjele mrlje i ostavite nekoliko minuta. Zatim isperite.