JEFTINI ZIMSKI NAPITAK REGULIŠE ŠEĆER I SNIŽAVA PRITISAK: Krcat je sastojcima koji djeluju na 7 zdravstvenih tegoba, OTKRIO DOKTOR PERIŠIĆ

Porodica i zdravlje
JEFTINI ZIMSKI NAPITAK REGULIŠE ŠEĆER I SNIŽAVA PRITISAK: Krcat je sastojcima koji djeluju na 7 zdravstvenih tegoba, OTKRIO DOKTOR PERIŠIĆ
.

Dr Vojislav Perišić, gastroenerterolog, rekao je da je salata od cvekle možda najzdravija i najkorisnija zimi, a ako niste sigurni zašto bi ovu namirnicu trebalo da uvrstite u ishranu, evo sedam sjajnih razloga!

Svakog dana pijte sok od cvekle, višestruko će vam pomoći, a evo i kako to...

screenshot-43

1. Jača imunitet

Cvekla se stotinama godina unazad koristi kao "lek". Bogata je mineralima i brojnim nutrijentima koji pomažu telu da se zaštiti od infekcija i da ojača imunitet. Takođe, pomaže stabilizaciji pH tela (kiselo-alkalnu ravnotežu), podržavajući zdrav imunitet
  
2. Snižava krvni pritisak

Jedan od blagodati soka od cvekle je u tome što pmaže da se privremeno snizi krvni pritisak. Naučnici su ovu osobinu pripisali prisutnosti nitrata u korenu cvekle. Nitrati koji se javljaju u prirodi povećavaju azotni oksid koji se nalazi u krvnim sudovima i omogućavaju protok više kiseonika u mozak, srce i mišiće, a time i snižavaju visok krvni pritisak.

3. Čini kožu blistavom

Ako ste zdravi iznutra, to se odražava i spolja. Sok od cvekle sjajno pročišćava krv, što je ključno u održavanju kože blistavom i zdravom. Cvekla je takođe bogata vitaminom C koji pomaže da se uklone fleke i ujednačava tonus kože, dok joj daje prirodni sjaj.

4. Prirodna detoksikacija

Cvekla je jedinstveni izvor betalaina - vrste fitonutrijenta. Poznato je da ovi sastojci pružaju snažna antioksidativna, antiupalna i detoksikaciona svojstva. Poznata je kao hrana koja štiti jetru, čisti je i pomaže izbacivanje svih toksina. Uz pomoć sastojaka poput metionina i glicina, sprečava stvaranje masnih kiselina i stimuliše ćelije jetre.

5. Daje energiju i pojačava izdržljivost

Sok od cvekle povećava protok kiseonika u krvnim sudovima, zbog čega se osećamo energičnije. Zato je najbolje da se uzima rano jutro kako bi probudio "pospane" organe. Odlično je piće ako vežbate ili za sportiste jer povećava protok kiseonika u mišiće pripremajući ih za stres i napor.

6. Pomaže probavu

Pulpa soka od cvekle je puna vlakana koja pomažu regulaciju probavnih procesa i ublažavaju zatvor. Cvekla je također bogata betainom koji takođe pomaže probavu. Smatra se da betain povećava nivo želudačne kiseline i tako podstiče varenje. Čaša soka od cvekle jee takođe izvrstan kućni "lek" za probleme sa želucem.

7. Snižava šećer u krvi

Iako je bogata šećerom, cvekla zapravo pomaže regulaciju nivoa šećera u krvi. Istraživanja su pokazala da zapravo konzumiranje soka od ovog povrća ne podiže koncentraciju glukoze u krvi. To jednostavno znači da se prirodni šećeri u cvekli vrlo sporo oslobađaju u telu i tako sprečavaju nagle skokove. U obliku soka, cvekla je zapravo odlična namirnica za dijabetičare.

MONDO

Ne propustite