EVO ŠTA TREBATE OBUĆI ZA NOVU GODINU: crveni veš obucite za sreću, a žuti veš...

Zanimljivosti
EVO ŠTA TREBATE OBUĆI ZA NOVU GODINU: crveni veš obucite za sreću,  a žuti veš...
.

Nova godina je za svega nekoliko dana. I čvrsto vjerujemo da se već uveliko radujete dočeku i svemu što uz njega ide.

A da li ste već odlučili šta ćete obući za najluđu noć?

Za šta god da se odlučite, obavezno dodajte detalj koji će vam, prema vjerovanju, obezbijediti sreću i blagostanje. Sada ste vjerovatno pomislili na crveni donji veš i u pravu ste.

Još u srednjem vijeku, crvena boja se dovodila u vezu sa krvlju, đavolom i bacanjem čini, pa su je ljudi "skrivali" ispod drugih odevnih predmeta. Tako je nastala i tradicija nošenja crvenog donjeg veša.

A kada je riječ o običaju nošenja crvenog donjeg veša u novogodišnjoj noći, on je nastao u Španiji i vrlo brzo se proširio širom svijeta, a navodno donosi sreću u ljubavi. 

Na tom planu vas očekuje dobra godina i ako vam praznik prvo čestita osoba suprotnog pola.

Sa druge strane, žuti donji veš će privući novac, ali je baksuz obući pocijepane gaće.

Tuđi donji veš donosi avanture, putovanja, ali i česte nesuglasice, dok tjesne gaće najavljuju godinu loših procjena, ali i zadovoljstvo u krevetu.

Veš nikako ne smijete da prostirete za Novu godinu, jer će to značiti puno posla u novoj godini, a na prelasku iz stare u novu godinu, također, ne smijete ni ništa iznijeti iz kuće, pa čak ni istresti mrvice sa stolnjaka, jer vam u suprotnom slijedi godina bez novca.

Prema vjerovanju, Novu godinu treba dočekati sa puno buke, jer se tako tjeraju zli duhovi, a dobro je da vas, prilikom otvaranja šampanjca, pogodi ček. Garanciju za odličnu godinu ćete dobiti i ako popijete posljednji gutljaj iz flaše.

Ne propustite