Kako možete pomoći svom ljubimcu tokom novogodišnje pucnjave?

Praktična žena
Kako možete pomoći svom ljubimcu tokom novogodišnje pucnjave?
.

Nova godina je pred vratima, a time i glasni zvukovi - petarde i vatrometi. 

Upravo to lako prestraši naše ljubimce pa moramo primijeniti dobre stare, ali i uključiti nove trikove kako bismo im olakšali stresno razdoblje. Od straha laju, tresu se, pokušavaju se zavući negdje i sakriti, odbijaju ići na šetnju...

Ovo su neki savjeti koji će njima, ali i tebi, u ove dane unijeti malo osjećaja sigurnosti Proslava Nove godine često znači i izuzetnu buku, glasnu pucnjavu, petarde i vatromete koji vrlo lako prestraše naše ljubimce. I netom se smire kad odjednom kreće nova serija! Strah od pucnjave izaziva lavež ili drhtanje i skrivanje, a često i odbijanje izlaska iz kuće. Zato svake godine tražimo nove načine rješavanja problema i podsjećamo na ideje koje bi tebi i tvom mezimcu mogle pomoći.

Već znamo da našim ljubimcima pomaže kad su u našoj blizini, kad se smjeste pored nas ispod ili na krevetu, kad ih zagrlimo i češkamo, ali to u ovakvim slučajevima i ne pomaže baš uvijek, zar ne?

Kako bi smirila svog ljubimca možeš ići korak dalje i obući mu usku jaknicu koja će mu davati osjećaj sigurnosti - poput zagrljaja. Rješenje može biti i dekica u koju ćeš ga umotati kako bi sam sebi pružio utjehu i osjetio da je na sigurnom.


Što god od navedenog odabrala, svakako se pridržavaj ovih triju pravila!

 

Nemoj tješiti životinju

Svog ljubimca nemoj previše tješiti i tetošiti jer bi učinak mogao biti suprotan - primijetiti će da nešto nije u redu i mogao bi se bojati još i više. Ili će pak shvatiti da kad je pod stresom dobiva više pažnje ili hrpu ukusnih poslastica pa će to, naučenim postupkom, očekivati i sljedeći put. Budi opuštena. I da, dopušteno je davanje poneke slastice i omiljene igračke - ali sve u normalnoj granici.

Nemoj ga kažnjavati jer se boji

Nemoj ga kažnjavati, naravno. Ili misliti da mu činiš uslugu ako ga zatvaraš ili vežeš - zbog toga bi se, pokušavajući pobjeći od glasnih zvukova, mogao samo ozlijediti. Možda će i povezati situaciju u kojoj završi u kazni zato što ga je strah. I ti moraš znati da je strah stvar ponašanja, a ne poslušnosti. Nama su zvukovi možda i bezazleni, ali on u tome prepoznaje opasnost.

Ne forsiraj šetnje, boravak na dvorištu

Ne prisiljavaj ga na izlazak ako ne želi samo kako bi ga pokušala uvjeriti da se ništa ne događa. Ako on i ne vidi opasnost, on je osjeća i percipira kao mogućnost. 

 

Ne propustite