Ovo je najjeftiniji automobil na svijetu (VIDEO)

Automoto
Ovo je najjeftiniji  automobil na svijetu (VIDEO)
Francuski proizvođač automobila u maju je predstavio niskobudžetni model Kwid za indijsko tržište.

Francuski proizvođač automobila u maju je predstavio niskobudžetni model Kwid za indijsko tržište.  

Prema tadašnjim procjenama osnovna verzija ovog automobila koštala je 4.200 eura. Međutim, Renault je uspio spustiti početnu cijenu na svega 3.470 eura, dok cijena vozila sa najbogatijim paketom opreme iznosi 4.770 eura. 

Za taj naovac  dobiva se, između ostalog, servo upravljač, elektropodizači prednjih prozora, svjetla za maglu, centralna brava i mogućnost ulaska u vozilo bez upotrebe ključa, MediaNAV multimedijalni sistem sa sedmoinčnim ekranom, Bluetooth, USB i AUX konekcijama...

Renault Kwid je mali gradski automobil dimenzija 3.679/1.579/1.478 mm, sa međuosovinskim rastojanjem od 2.422 mm.

Svjestan u kakvom je stanju saobraćajna infrastruktura u Indiji, proizvođač se pobrinuo da vozilo bez problema može da savlada i najveće neravnine na putevima, ali i da po potrebi siđe sa asfalta - odstojanje Kwida od zemlje iznosi darežljivih 180 mm.

Za pogon je odabrana trocilindarski 0.8 litarski benzinac koji razvija 54 ks na 5.680 obrtaja, dok maksimalni obrtni moment iznosi 72 Nm i dostupan je na 4.390 o/min.

Motor je uparen sa petobrzinskim manuelnim menjačem, a Renault tvrdi da Kwid prosječno troši 4 l/100 km. Kasnije će kupcima biri ponuđen i snažniji agregat od 1.0 litra i automatski mijenjač.

Da u Indiji bezbjednosna opreme još uvijek nije na cijeni, pokazuje podatak da je i u modelu sa najskupljim paketom vazdušni jastuk za vozača dostupan samo kao opcija.

Za sad nije poznato da li će se i pod kojim brendom Kwid prodavati u Evropi, ali izvjesno je da bi zbog strogih bezbjednosnih standarda ovaj automobil na evropskom tržištu bio znatno skuplji.

Pogledajte video: 

Ne propustite