NOVOGODIŠNJI HLJEB - JELKICA: Pravi se BRZINSKI, a svi ukućani će biti oduševljeni! (RECEPT)

Praktična žena
NOVOGODIŠNJI HLJEB - JELKICA: Pravi se BRZINSKI, a svi ukućani će biti oduševljeni! (RECEPT)
S obzirom na to da je vrijeme praznika, umjesto običnog hljeba ili pogače, možete umijesiti ovaj u obliku jelkice. 

S obzirom na to da je vrijeme praznika, umjesto običnog hljeba ili pogače, možete umijesiti ovaj u obliku jelkice. 

Recept je veoma jednostavan, brzo i lako se pravi, a sve što vam je potrebno jeste malo volje i mašte. 

Potrebno:

200 ml. mlijeka
10 gr svježeg kvasca
1 jaje
3 kašike maslinovog ulja
1 kašičice šećera
malo soli
400 gr brašna

Priprema:

U mlako mlijeko izmrviti kvasac dodati šećer. Kad zapeni sipati u vanglu, dodati jaje, ulje brašno so i umutiti srednje tijesto. 

Ostaviti da odmara 30 minuta, zatim prebaciti u kalup jelke i ostaviti još 10-15 minuta. Nakon toga, staviti u rernu na 220C, na 25-30 minuta.

jelka-0

Ukoliko nemate kalup, testo jednostavno isijecite u trougao, "izrezbarite" po njemu još par šara i stavite da se peče. 

Prijatno...

 

Ne propustite