Svi koristimo aluminijsku foliju u kuhinji, A NISMO NI SVJESNI KAKVU GREŠKU PRAVIMO: Može da bude opasno, evo zbog čega

Praktična žena
Svi koristimo aluminijsku foliju u kuhinji, A NISMO NI SVJESNI KAKVU GREŠKU PRAVIMO: Može da bude opasno, evo zbog čega
Skoro da nema domaćice, koja bar jednom nije pripremila hranu u aluminijumskoj foliji

Skoro da nema domaćice, koja bar jednom nije pripremila hranu u aluminijumskoj foliji

Aluminijumska folija je bezbjedna, ali samo ako se koristi na pravi način. Ako ste i vi od onih koji ostatke zamotavaju u  foliju i  pripremaju hranu u njoj, onda treba da pročitate ovaj članak.

Ovi sastojci  nikako ne bi trebalo da dođe u kontakt sa folijom

Lagani aluminijum je odličan provodnik toplote, ali je takođe veoma reaktivan sa kiselom hranom kao što su paradajz, sirće i citrusi. Primjera radi, ako pripremamo ribu, obično koristimo marinadu,koja uključuje limun ili sirće što dovodi do hemijske reakcije. Reakcija se  dešava kada aluminijumska folija dođe u kontakt sa solju, sirćetom, visoko kiselom hranom -- kao što je paradajz -- ili veoma začinjenom hranom . Čini se da se folija rastvara ili pojede, ali ono što se dešava je da se pretvara u aluminijumsku so.

Čuvanje kisele hrane je takođe štetno, ali je priprema na visokim temperaturama štetnija. Pored navedenog, trebalo bi da zapamtite da  se nivo ispiaravanja još više povećava kada se u hranu kuvanu u aluminijumskoj foliji dodaju začini.

Novi.ba/Alo,rs

Ne propustite