Milanović: Na Kosovu sam siguran, a otišao bih u BiH da je trebalo u neki drugi dio zemlje

Objavljeno:23.12.2021 - 13:49
A A A Times Arial

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović boravi na Kosovu gdje se sastao s predsjednicom Vjosom Osmani, a zatim će razgovarati i sa premijerom Albinom Kurtijem.

"Meni je Kosovo je draga država. Nisam ovdje da napokostim Beogradu ili bilo kome trećem. Kosovo ima vibrantnu demokraciju", rekao je Milanović i dodao kako bi se Kosovo vrlo brzo moglo pridružiti međunarodnim organizacijama jer u državi nema podijeljene lojalnosti.

Novinari su Milanovića pitali o putovanju u BiH koji je otkazao jer se nije osjećao sigurno i upitali osjeća li se sigurno na Kosovu.

"U BiH nisam otišao iz sigurnosnih razloga, bez preciziranja. Mogu reći da nisam otišao iz sigurnosno-organizacijskih razloga", rekao je i dodao da se radi o nizu stvari s obzirom na etnički sastav tog prostora pa je donio odluku da neće putovati.

"Da se radilo o nekom drugom dijelu BiH, otišao bi", dodao je.

"Ovdje se osjećam sigurno", rekao je Milanović i dodao kako je sigurnost u Hrvatskoj na visokoj razini, a Zagreb je među najsigurnijim gradovima u Evropi.

Milanović je danas kazao da će razgovarati s onima za koje zna da mogu imati utjecaja jer je, smatra, "zapanjujuća dubina i širina neznanja na Kosovu, a posebno u BiH, na najvišim razinama vlasti u demokratskim državama zapadne Evrope i EU".

Zatim je kazao da se u BiH stvara polukolonijalna uprava i da to nikome ne želi.

Podsjetimo da je Milanović proteklog vikenda otkazao dolazak u Travnik i Novu Bilu iako Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH, kao ni druge sigurnosne agencije u BiH, nisu imali niti jendu informaciju o mogućoj ugroženosti predsjednika Milanovića.

Treba istaći da su dolazak i posjetu, sa sigurnosne strane, policijske agencije iz BiH planirale skupa sa kolegama iz Hrvatske.

Izvor:Klix