Prirodni lijekovi za herpes na usni – Ova 3 kućna lijeka koji “brišu” sve herpese

Porodica i zdravlje
Prirodni lijekovi za herpes na usni – Ova 3 kućna lijeka koji “brišu” sve herpese
.

Želite li čim prije zaustaviti herpes i ublažiti simptome isprobajte ovaj prirodni lijek za herpes na usni.

Herpes na usni obično nastupa dva do tri dana nakon pojave prvih simptoma. Simptomi koji prethode herpesu su lokalizirani svrbež, bol i neugodno peckanje. Vrlo brzo nakon pojave simptoma koža na tom mjestu nabubri, pocrveni i postaje bolna. Na uzdignuću se javljaju sitni mjehurići ispunjeni svijetlom gotovo bezbojnom tekućinom.

Herpes se najčešće javlja sa vanjske strane usta ili usana, te negdje u tom području pored. Mjehurići s vremenom pucaju, što dovodi do stvaranja žutih krasti i ranica koje obično zacijele u roku od 7 do 10 dana. Napomena: Tekst se odnosi na Herpes HSV1 virus

Prirodni lijek za herpes na usni

Herpes u većini slučajeva prolazi sam od sebe i ne zahtjeva posebno liječenje. Ipak, kod vrlo čestih recidiva provodi se terapija antivirusnim lijekovima koji se mogu uzeti na recept. U takvim slučajevima, liječenje se treba provesti odmah nakon izbijanja simptoma herpesa, pa je dobro u kućnim zalihama imati lijek za herpes koje vam je prije propisao liječnik.

Prirodni lijek za herpes: čaj od kadulje, čaj od ružmarina, korijena čička ili livadske djeteline. Pored čajeva, u liječenju herpesa veoma je bitno da osoba izbjegava stres, da miruje i konzumira laganiju hranu. Na mjestu izbijanja herpesa možete držati kocku leda, to bi trebalo ublažiti samu pojavu herpesa.

Češnjak protiv herpesa – Na mjestu izbijanja herpesa držite češanj češnjaka. Naravno, češnjak treba da bude svjež. Jedan češanj češnjaka držite na mjestu nekih pet minuta, te ga zamijenite svježim.

Jabučni ocat je snažno antibakterijsko i antivirusno sredstvo koje učinkovito uništava mikroorganizme. Stoga se može koristiti za liječenje različitih infekcija kože, uključujući herpes. Razrijedite jabučni ocat s vodom i pomoću vate nanesite na usne.

Pasta za zube protiv herpesa – Kod prvih znakova nastanka herpesa može pomoći i pasta za zube. Namažite u tankom sloju zahvaćeno područje i pustite da se posuši.

Propolis ima antibakterijska i antivirusna svojstva. Učinkovito uklanja bol i osjećaj pecanja te svrbeža. Namažite nekoliko puta dnevno područje herpesa.

Za herpes na usni pomaže ulje od peperminta, ulje čajevca, ulje od origana i eukaliptusovo ulje. Ova ulja imaju snažna antivirusna svojstva i lako smiruju nadraženost.

Primjenom nekoliko kapi ulja na ulkuse možete smanjiti oticanje i ubrzati zarastanje rane uništavanjem virusa. Nanesite ih nekoliko puta dnevno za brže rezultate.

Soda bikarbona protiv herpesa

Soda bikarbona ublažava bolove i ubrzat će zacjeljivanje herpesa. Namočite pamučnu vaticu u vodu, na nju stavite sodu bikarbonu i smjesu utrljajte na herpes.

Ne propustite