2 SIMPTOMA OPASNE BOLESTI PRIMIJETIĆETE U WC-U: Ovo su znaci da je JETRA ozbiljno ugrožena čak i ako ne pijete alkohol

Porodica i zdravlje
2 SIMPTOMA OPASNE BOLESTI PRIMIJETIĆETE U WC-U: Ovo su znaci da je JETRA ozbiljno ugrožena čak i ako ne pijete alkohol
Bolesti jetre su zabrinjavajuće čest uzrok smrti čak i kod mladih ljudi, a mnogi ne primijete simptome sve dok ne bude prekasno. Lekari zato navode da postoje signali koji će se javiti na najrazličitijim dijelovima tijela ili u neočekivanim situacijama, a koji mogu biti znak bolesti.

Bolesti jetre su zabrinjavajuće čest uzrok smrti čak i kod mladih ljudi, a mnogi ne primijete simptome sve dok ne bude prekasno. Ljekari zato navode da postoje signali koji će se javiti na najrazličitijim dijelovima tijela ili u neočekivanim situacijama, a koji mogu biti znak bolesti, piše Mondo.rs.

Masna jetra je bolest koju mogu dobiti i ljudi koji nikada nisu "liznuli" alkohol, a čak dva simptoma masne jetre primetićete prilikom odlaska u WC, navode stručnjaci.

Prvi će biti izmjena boje urina, ukoliko je neobjašnjivo taman, to može biti znak bolesti. A drugi je vezan za veliku nuždu - ukoliko izmet izgleda kao katran, slikovito objašnjavaju ljekari, moguće je da imate problem sa jetrom. Ako je stolica vrlo tamne boje, skoro crna, to nikada nije dobar znak.

Ono što mnogi ne znaju je da je moguće spriječiti bolesti jetre, i da nije kasno da izmijenite životni stil kako biste ovom važnom organu dali vremena da se odmori i nastavi da funkcioniše. I mnogi misle da samo alkohol šteti jetri, a postoje i namirnice koje škode jetri.

Ne propustite