SITUACIJA NA JEMENSKOM RATIŠTU: Saudijske snage pojačavaju bombardiranje, Houthiji nastavljaju svoju ofenzivu na Marib koja traje već godinu dana dok u isto vrijeme uzvraćaju udarac kraljevini dronovima i raketama ciljajući i Rijad

Objavljeno:08.12.2021 - 18:47
A A A Times Arial

Borbe u Jemenu se ne smiruju, a tome svjedoči i pogreb za 25 Houthi boraca koji su pokopani početkom ovog tjedna - riječ je o borcima koji su ubijeni u jednom od zadnjih saudijskih zračnih napada na prostoru plinom bogate provincije Marib. U zadnje vrijeme saudijske i koalicijske snage pojačale su bombardiranje položaja Houthi boraca, kako u Maribu tako i na prostoru glavnog grada Sanaa, piše Advance.hr.

U isto vrijeme Houthiji su pojačali kampanju protiv Saudijske Arabije te sve češće udaraju na saudijski teritorij dronovima i raketama. Prema riječima glasnogovornika Houthi snaga, početkom tjedna jedna je njihova balistička raketa ispaljena prema Rijadu te je uništena od strane saudijske protuzračne obrane iznad glavnog grada kraljevine. Saudijske vlasti nsiu komentirale, no stanovnici Rijada potvrdili su kako su čuli snažne eksplozije.

Ofenziva Houthija na provinciju Marib i istoimeni grad traje već godinu dana. Grad Marib je zadnje uporište pro-saudijskih snaga u ovom dijelu zemlje te se tamo prema procjenama nalazi oko 3 milijuna ljudi. Ofenziva i dalje traje, no Houthiji još uvijek nisu u stanju ostvariti svoju najveću pobjedu.