REAKCIJA

Ruska Ambasada u BiH: Što prije zatvoriti OHR, odgovornost prenijeti na domaće političare

Objavljeno:08.12.2021 - 17:33
A A A Times Arial

Ambasada Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini nije učestvovala u dvodnevnom radu sjednice političkih direktora PIC-a. Kao razlog nedolaska na sjednicu iz Ambasade su naveli to što ne priznaju Christiana Schmidta kao visokog predstavnika jer je "imenovan mimo Vijeća sigurnosti UN-a".

Ruska ambasada je u svojoj reakciji imala poprilično šokantnih tvrdnji poput one da se “BiH sastoji od entiteta”, a slično tvrde i političari iz RS. Također, Ambasada je još jednom jasno ponovila kako se protivi ulasku države u NATO zaključivši kako u vezi s tim nema konsenzus iako je to jedan od glavnih spoljnopolitičkih prioriteta Bosne i Hercegovine.

“Željeli bismo skrenuti pažnju da i sam Ured Visokog predstavnika (OHR) potvrđuje ispravnost naše argumentacije. Naime, u zaključcima u vezi s nezavisnim godišnjim revizorskom izvještajem od 26. novembra o.g., koji je odobrio PIC, direktno se navodi da „PIC predlaže kandidata za poziciju visokog predstavnika. Vijeće sigurnosti UN-a, koje je odobrilo Dejtonski mirovni sporazum i raspoređivanje međunarodnog vojnog kontingenta u Bosni i Hercegovini, odobrava navedenu kandidaturu'”, naveli su iz Ambasada Ruska Federacija u BiH.

Dodali su kako smatraju da je razlog unutrašnje političke krize u BiH subjektivne odluke bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka i odbijanje partnera iz PIC-a da ispoštuju odobrenu proceduru za imenovanje visokog predstavnika.

“Vjerujemo da predloženi komunike naših zapadnih partnera sadrži iskrivljavanje slova Dejtonskog mirovnog sporazuma. Primorani smo podsjetiti da BiH prema Dejtonu ne uključuje već se sastoji od dva entiteta. Polazimo od toga da se svi problemi u BiH trebaju rješavati isključivo putem dijaloga između bosanskohercegovačkih strana na osnovu uzajamno prihvatljivih kompromisa. To se odnosi i na vanjskopolitičke prioritete BiH, uključujući evroatlantsku integraciju, oko koje u zemlji ne postoji konsenzus. Insistiramo na tome da mandat PIC-a u okviru Dejtona ne podrazumijeva osiguranje članstva BiH u NATO-u”, poručili su iz Ambasade.

Ruska Federacija kao jedan od svjedoka Dejtona zalaže se za teritorijalni integritet i stvarni suverenitet BiH, podjsetili su.

“Radi postizanja ovog cilja potrebno je što prije zatvoriti OHR koji je postao kočnica na putu demokratskog razvoja BiH. Neophodno je što prije prenijeti svu odgovornost za stanje u zemlji na same građane BiH”, zaključeno je u reakciji Ambasada Ruska Federacija u Bosni i Hercegovini.