ŽELJKO SAMARDŽIĆ DUGO NIJE BIO SVJESTAN ŠTA SE DEŠAVA S NJEGOVIM TIJELOM: Pjevaču dijagnostikovan Hašimoto sindrom

Objavljeno:08.12.2021 - 16:46
A A A Times Arial

Foto: ATA Images / Milan Maričić

Od bolesti štitne žlijezde češće oboljevaju žene, ali ni muškarci nisu pošteđeni stanja kao što je, recimo, Hašimoto sindrom. Zato se dešava da trpe simptome, a da im ne bude postavljena prava dijagnoza, piše Lepa&Srećna.

Upravo to se dogodilo Željku Samardžiću koji dugo nije bio svjestan da ima Hašimoto sindrom.

"To je jedna autoimuna bolest štitne žlijezde koja stvara povremene probleme", rekao je pjevač za Objektiv. "Čim sam krenuo sa redovnim terapijama, sve je bilo u redu. Svako jutro popijem po jednu tableticu i to je to.

Žene uglavnom obolijevaju od te bolesti, ali eto, mene je zadesilo i nosim se sa tim kako znam i umem. Kasnije sam saznao da dosta mojih prijatelja ima Hašimoto sindrom, a ja sam ga imao dugo a da to nisam ni znao", otkrio je pjevač.

Ovo stanje nastaje kad imuni sistem napadne tiroidu, malu žlijezdu u vratu, smještenu ispod Adamove jabučice. Ona proizvodi hormone značajne za mnoge funkcije u tijelu. Osoba oboljela od Hašimoto sindroma obično dobija na težini, pati od teškog umora, dolazi do promjena na kosi i koži jer postaju izrazito suhe. Pacijent ima problema sa koncentracijom, a najizrazitiji simptom je depresija.

Na sreću, Hašimoto se lako liječi, ali ako pacijent ne uzima terapiju, moguća su razna srčana oboljenja pa čak i zastoj srca.

(lepa i Srećna)