DA LI ZNATE? Zašto se neka novorođenčad rađaju s bujnom kosom, dok su neka ćelava? EVO ODGOVORA

Praktična žena
DA LI ZNATE? Zašto se neka novorođenčad rađaju s bujnom kosom, dok su neka ćelava? EVO ODGOVORA
Bebe su pravo čudo prirode. Dok ste trudni, prolazi vam glavom kako će izgledati to malo biće kada izađe iz vas. I, znate što? To je iznenađenje!

Bebe su pravo čudo prirode. Dok ste trudni, prolazi vam glavom kako će izgledati to malo biće kada izađe iz vas. I, znate što? To je iznenađenje!

Sigurno ste primijetili tijekom svoga druženja s roditeljma i njihovim bebama da se neki klinci rađaju ćelavi, a neki imaju punu glavu kose. I sigurno se pitate - pa kako to? Iako mnogi tvrde da ne postoje znanstveno dokazani razlozi koji vašoj bebi mogu osigurati bujnu grivu već pri rođenju, pretpostavlja se da ima nešto u kromosomima i genetici.

Prenosi se u obitelji!

Genetika je, čini se, najuvjerljivije objašnjenje misterije – koliko će vaše dijete imati kose pri rođenju. Većina osobina koje vaš mališan nasljeđuje rezultat je kombiniranja nekoliko gena koji formiraju njegov izgled. Kada se geni spoje, neke osobine, kao što su boja i gustoća kose, pojačavaju se dok se neke smanjuju.

Ako vaša beba naslijedi kombinaciju gena koja pogoduje rastu kose, ima veće šanse da se rodi čupava. Prema statistikama, novorođenčad tamniije puti, obično ima više kose od svjetlopute djece.

Je li važno što mama jede u trudnoći?

Tijekom 14. i 15. tjedna trudnoće, djetetu počinju rasti dlačice, a to se događa u dva ciklusa. Jedan od čimbenika, koji mogu odrediti hoće li se dijete roditi s kosom, jest i vrsta hrane koju unosite tijekom trudnoće.

Riba je bogata omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, za koje se zna da potiču rast kose.

Jaja ulaze u namirnice koji potiču rast kose jer su bogata proteinima.

Postoje i druge namirnice, poput voća bogatog vitaminom A, koje potiču rast kose. Osim toga, sušeno voće i orašasti plodovi bogati su mineralima, proteinima i vlaknima, a potiču i razvoj fetusa općenito

Stoga, ne postoji siguran način da doznate hoće li vaša beba imati bujnu kosu ili će biti ćelava sve do trenutka kada je ugledate. Teško je čak predvidjeti i hoće li vaše dijete biti niskog ili visokog rasta. Primarni čimbenik bujne kose ili ćelavosti bebe krije se u kombinaciji gena, koje mogu biti raznolike te određuju i tip i boju kose. No ako se i beba rodi s puno kose, nema garancije da će joj ta kosa ostati. Ima djece koja se rode ćelava, a tijekom prve godine života izraste im gusta kosa, a opet, djeca koja se rode s gustom kosom, izgube je, a izraste im tanka i nježnija kosica.

(Roditelji.hr)

Ne propustite