Dubai: radna nedjelja od SAMO 4 dana

Aktuelno
Dubai: radna nedjelja od SAMO 4 dana
.

 Velika UAE Promjena - radna sedmica traje 4,5 dana, subota-nedjelja vikend.


"Nacionalna radna sedmica" je obavezna za vladine organizacije od 1. januara i ukida regionalnu normu punog slobodnog dana u petak za muslimanske molitve.

Dubai: Ujedinjeni Arapski Emirati skraćuju svoju službenu radnu sedmicu na četiri i po dana i pomjeraju vikend na subotu i nedjelju u velikoj smjeni s ciljem poboljšanja konkurentnosti, rekli su zvaničnici u utorak. Iako je postala jedina zemlja koja nema vikend od petka do subote, bogati resursima i ambiciozni UAE sada se uklapa u nearapski svijet.

Prema novom rasporedu, vikend u javnom sektoru počinje petkom u podne i završava se u nedelju. Namaz petkom u džamijama klanjat će se poslije 13.15 sati tokom cijele godine.

Taj potez ima za cilj "bolje usklađivanje UAE sa globalnim tržištima", rekla je državna novinska agencija WAM, nazvavši novu radnu sedmicu najkraćom na svijetu.

"UAE su prva nacija u svijetu koja je uvela nacionalnu radnu sedmicu kraću od globalne petodnevne sedmice", rekao je WAM.

UAE su držali vikend od četvrtka do petka do 2006. godine, kada su prešli na petak i subotu, a privatni sektor je slijedio njihov primjer.

"Produženi vikend dolazi kao dio napora vlade UAE da poboljša ravnotežu između posla i privatnog života i poboljša društveno blagostanje, uz povećanje performansi za unapređenje ekonomske konkurentnosti UAE", navodi se u izvještaju WAM-a.

Ne propustite