Nutricionista objavila tabelu, evo kako da provjerite da li ste debeli: Imamo tačnu tabelu za svaku visinu ,sve preko ovih brojki je previše

Praktična žena
Nutricionista objavila tabelu, evo kako da provjerite da li ste debeli: Imamo tačnu tabelu za svaku visinu ,sve preko ovih brojki je previše
Svi mi želimo da dostignemo, a i zadržimo, svoju idealnu težinu – onu kada se osećamo najprijatnije, najlakše, na prvom mjestu sebi najljepše, kada sva odjeća stoji kao salivena.

Svi mi želimo da dostignemo, a i zadržimo, svoju idealnu težinu – onu kada se osećamo najprijatnije, najlakše, na prvom mjestu sebi najljepše, kada sva odjeća stoji kao salivena.
Međutim, kada i dođemo do cilja, često ne budemo ni svjesni toga, a već nam neki novi trend pomuti pamet, pa poželimo da skinemo još koji kilogram. Onda se okrećemo raznim brzinskim dijetama, koje ne daju rezultat, i eto nas u vrzinom kolu.

A postoji li uopšte čarobna formula pomoću koje ćemo izračunati u kilogram koliko treba da težimo?

Nutricionista Branka Mirković kaže da postoji, ali napominje da vaga često može da zavara i da i neka mršavica može biti klinički gojazna ako je, na primer, tokom dijete umesto masti izgubila mišićnu masu.

Zato osoba koja ima dobar odnos mišića i mišićne mase obično izgleda zdravo i zategnuto, a ona koja ima više masnoće (makar bile i sa manje kilograma) mlitavo i pihtijasto. Tu je i jako bitan indeks tjelesne masnoće, odnosno odnos naše visine i težine, kao i zdrava ishrana i vežbanje.

Međutim, ono što naša sagovornica posebno ističe jeste to da smo svi mi različiti, da smo prosto drugačije građeni i da ono što je za nekog idealno za drugog je daleko od željenog. Ipak, kilogrami nam mogu okvirno reći da li smo u dobroj formi ili ipak treba da pripazimo kako se hranimo i vodimo li zdrav život.

Zato u tabeli pronađite svoju idealnu težinu koju smo izračunali u odnosu na građu i visinu.

Evo i detaljne tabele

608a6de0-9590-4346-a9bb-71000a0a0a64-cxzk9kpturbxy8xmwiymwvkogy4ody5m2u5yzzhyji0zgmxzmzmmjfhzc5wbmeqgaewbq-previeworg

Ona dodaje i da se pojam o idealnoj težini vremenom mijenjao, naročito u posljednjih 20 godina, pa se tako danas očekuje da svi budemo vitkiji nego što je nekad bilo poželjno. To se naročito odnosi na one starije – s godinama se gubi mišićna masa, te zato treba postepeno smanjivati i težinu i dnevni unos kalorija.

– Pravu težinu za svakog od nas može da odredi samo stručnjak, ali svi mi možemo da se poslužimo i malim trikom kod kuće. Ako vam je zglob šake uzan, težina treba da bude manje prosječne vrijednosti, kod zgloba srednje širine središnja, a ako je zglob izrazito širok i imate atletsku građu i dosta mišićne mase, težina može da se kreće u gornjim vrijednostima normalne težine – zaključuje Branka Mirković.

18–25 godina: 61 kg

Djevojke u dvadesetim imaju dobar metabolizam, ali nije naodmet da redovno vježbaju, i to tri do četiri puta nedeljno. Idealne su kardio i aerobne vežbe, vožnja bicikla, brzo hodanje, plivanje. Prava težina, prema riječima nutricioniste Branke Mirković, za one vitkije u ovim godinama je 55 kg, za one srednje građe 61 kg, a za one nešto krupnije građe 67 kg. Ovaj ideal moguće je održati uz veći unos ribe i mesa, nešto masnije mliječne proizvode, integralne žitarice, voće i povrće. Povremeno je dozvoljena i čokolada za sladokusce.

25–40 godina: 62,5 kg

Žene u tridesetim polako osjećaju da im se metabolizam usporava, kilogrami se nešto brže lijepe, ali još uvijek lako skidaju. Prava mjera za vitkije dame u ovim godinama je kada vaga pokazuje 56,5 kg, one srednje građe 62,5, a one prirodno krupnije 68,5. Da bi zadržale tu liniju, ishrana mora biti raznovrsna, ali treba jesti nešto umjerenije i lagano smanjiti unos kalorične hrane, masnijih mliječnih proizvoda i poslastica. Obavezna je fizička aktivnost triput nedeljno, i to plivanje i brzo hodanje, kao i umerenija vožnja biciklom.

40–50 godina:64 kg

Kada zađu u petu deceniju, naročito nakon 45. godine, žene već treba da drastično smanje unos masnih mesa i mliječnih proizvoda. Kilogrami se lijepe preko noći i mnogo ih je teže skinuti nego u tridesetim. Zato treba paziti na ishranu već od 40. jer je metabolizam usporen, te su idealne namirnice nemasno meso, riba, nemasni mliječni proizvodi, dosta svježeg voća i povrća, a što manje hljeba, tjestenine, krompira i pirinča. Vitkije dame bi trebalo da u ovim godinama imaju 58 kg, one srednje građe 64 kg, a one krupnije 70 kg. Da to i postignu, ali i zadrže, pomoći će im joga i plivanje dva do tri puta nedeljno.

50–60 godina: 66 kg

Nakon 50. godine većina žena je već u menopauzi. Hormoni i metabolizam su primetno usporeni, pa je zato tada za održavanje stare linije potrebno 350 do 500 kalorija manje u toku dana. Preporučuje se četiri do pet manjih obroka svakog dana, treba smanjiti unos mesa i ribe, a svakodnevno konzumirati nemasno meso i plavu ribu. Poželjni su lajt mliječni proizvodi, a hljeb, tjestenina, riža i krompir samo dva do tri puta nedeljno, i to u mrvicama. Obavezno u toku dana treba jesti manje količine voća i povrća, najbolje kao salatu. Kolači i čokolada dozvoljeni su samo u posebnim prilikama. A da bi vitkije dame u zrelom dobu održale idealnih 60 kg, one srednje građe 66 kg, a one krupnije 72 kg, trebalo bi da svakog dana šetaju, da plivaju i rade jogu i vežbe prilagođene njihovim godinama.

*sve se odnosi na žene prosječne visine 170 cm

Starenjem se gubi mišićna masa, metabolizam se usporava i zato s godinama treba smanjivati unos kalorija .

KOLIKO KILOGRAMA TREBA DA IMA PROSJEČNA ŽENA?

Žena prosječne visine 170 cm:

ispod 53,5 kg – nedovoljna težina

od 53,5 do 72 kg – normalna težina

od 72 kg do 86,5 – povećana težina

preko 86,5 kg – prekomjerna težina

(Zena blic)

Ne propustite