PREDSJEDNIK HRVATSKE

Zoran Milanović: Baščaršija od svoga naroda pravi veću žrtvu nego što jest

Objavljeno:06.12.2021 - 16:35
A A A Times Arial

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović ponovo je danas kazao da svaki genocid nije isti. Dodao je kako "gospoda iz Sarajeva, to nije službeno Sarajevo već Baščaršija, pokušavaju od svog naroda napraviti žrtvu veću nego što jest i upravo oni licitiraju žrtvama".

“Hrvati imaju osjetljiv stav spram optužbi za genocid. Sad vidimo i da jedna druga strana pokušava sebe napraviti žrtvom, što jest, ali ne pretjerujmo. Optužbe za genocid u Jasenovcu imaju svoju mjeru, a mnogi je prelaze. Ono što se dogodilo, dogodilo se. Mnogi su sa srbijanske strane radili karijeru na tome. Ovo što radi gospoda iz Sarajeva – to nije službeno Sarajevo već Baščaršija – pokušavaju od svog naroda napraviti žrtvu veću nego što jest i upravo oni licitiraju žrtvama, a ja to ne radim”, rekao je Milanović.

Hrvatski predsjednik je ponovio kako ne postoji službeno Sarajevo…

“Postoji samo jedno od tri strane koje govori ono što druge dvije strane ne podržavaju. Ništa od onoga što sam rekao nije bilo zlonamjerno ni pogrešno”, ocijenio je Zoran Milanović. Te dodao:

“Ja to nikada ne radim. I mogu ponoviti sve što sam rekao. Postoji genocid i genocid, žrtve i žrtve. Nije sve isto, to je laž. Ako je sve isto, evo dajte u indekse svima petica. Nema etike, morala, kauzalnosti u odnosima grupa, pojedinaca. Sve je isto. Neko padne, slomi nogu, razbije nos i nekoga siluju i bace u bunar – isto?! Nije isto”.

Na kraju je govorio o Vukovaru.

“Vukovar se odvijao dva mjeseca, grad se sutavno uništavao. Je li to djelovanje s ciljem da se cijela grupa ili dio nje eliminira i pobije? I na kraju Ovčara. Ima li tu elemenata za razgovor o genocidu? Mi imamo mjeru. Poštujem tuđu žrtvu, ali nije sve isto. Ako sve bude genocid moramo naći drugo ime za ono što su nacisti napravili Židovima u Drugom svjetskom ratu. Nije svaka žrtva ista. Nije svaki borac isti. Postoji onaj koji je prvi počeo”, zaključio je Milanović.

(N1)