Karl Nehammer položio zakletvu i postao novi kancelar Austrije

Objavljeno:06.12.2021 - 15:35
A A A Times Arial

Novi predsjednik Austrijske narodne partije (OVP) Karl Nehammer položio je danas zakletvu u kabinetu austrijskog predsjednika i tako postao novi austrijski savezni kancelar.

Imenovanje austrijskog kancelara uslijedilo je nakon burnih političkih procesa koji su uslijedili nakon ostavke sada već bivšeg kancelara Sebastiana Kurza na sve pozicije u politici, uključujući i onu koja uključuje vođenje OVP-a.

Nakon Kurza, poziciju privremenog kancelara preuzeo je nekadašnji ministar vanjskih poslova Austrije Alexander Schallenberg čiji mandat nije trajao dugo, s obzirom da je Kurz prošle sedmice izabrao Nehammera za novog predsjednika stranke i samim tim mu "uručio" i poziciju kancelara.

Nehammer je danas položio zakletvu pred predsjednikom Van der Bellenom, a nakon njega su isto učinili i četiri mnistra te državni sekretar.

"Moramo djelovati odmah i zajedno. Nažalost, ne znamo šta će nam donijeti budućnost. Ne treba buditi lažna očekivanja niti davati obećanja koja se kasnije ne mogu održati. Moraju se donositi odluke zasnovane na činjenicama, na dobro koordinisanoj eksternoj i internoj komunikaciji. Samo na taj način se može vjerovati politici", rekao je austrijski predsjednik prilikom imenovanja Nehammera.

Nakon što je Nehammer položio zakletvu, isto će tokom dana učiniti i novi ministri u vladi. Kako je ranije i naglašeno, Nehammer će u vladu uvesti neka nova politička lica, ali će isto tako i neki provjereni kadrovi zadržati svoje pozicije.

Alexander Schallenberg koji je obavljao posao privremenog kancelara, vratit će se na poziciju ministra vanjskih poslova Austrije koju je obavljao i tokom perioda vladavine Sebastiana Kurza.

Iako se očekivalo kako će se novi savezni kancelar Nehammer javnosti obratiti danas nakon imenovanja, njegova prva konferencija za medije ipak će se održati u utorak kada će Nehammer predstaviti plan vođenja države u politički izuzetno nestabilnom periodu za Austriju.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!