Marić o smrti Džene Gadžun: Tragično je da neko plati 2.500 ili 3.000 KM da bi umro

Objavljeno:06.12.2021 - 12:35
A A A Times Arial

Na današnjem nastavku sjednice Skupštine Kantona Sarajevo, zastupnici raspravljaju o Informaciji Ministarstva zdravstva KS o smrti djevojčice Džene Gadžun iz Kaknja.

Ministar Haris Vranić kazao je da unutar KS ima previše privatnih zdravstvenih ustanova te pitao da li su potrebne javne ustanove pored ovih podataka.

- Unutar KS, u ovom Kantonu ima 21 privatna ginekoloških ordinacija, internističkih 15, dermatoveneroloških 12, pedijatrijskih četiri, neuropsihijatrijskih i neuroloških 15, oftamoloških pet, maksilofacijalna jedna, ultrazvučnih osam, otorinoralingoloških pet, ortopedskih pet, fiskalna medicina i fizijatrija 10, hirurških sedam, jedna za anesteziju i terapiju, 209 stomatoloških ordinacija, zubotehnički laboratoriji 32 i 41 poliklinika i dvije bolnice - rekao je Vranić te upitao da li ovo zahtijeva posebnu tematsku sjednicu.

Zvonko Marić, zastupnik SBB-a kazao je da je sasvim sigurno da zdravstveni sistem ima obrise para-sistema.

- Ako pobrojimo sve ove manjkavosti, vidimo da je riječ o jednoj vrsti para sistema jer postoje stvari koje nisu u skladu sa propisima i zakonom. Ta tragedija je potresla sve nas. Smatram da moraju poteći neke inicijative da se ovakvi događaji ne dešavaju u buduće. Bio sam za potpunu ravnopravnost privatnih klinika sa zdravstvenim sektorom. Kroz šumu ovih zdravstvnih ustanova koje je pobrojao ministar, ne mogu a da ne kažem da je pitanje odgovornosti ključno u svemu. Volio bih da mi sa ove sjednice, potekne jedna inicijativa prema Tužilaštvu da svi koji su sudjelovali u tome odgovaraju i da se to što prije završi - istakao je Marić.

Pozvao je sve nadležne da ovaj slučaj bude polazna tačka za uređenje zdravstvenog sistema.

- Tragično je da neko plati 2500 ili 3000 KM da bi umro. Zahtijevam da mi što prije dobijemo prijedloge ili nacrt rješavanja ovih problema u zdravstvu - naveo je Marić.

Jasmina Biščević-Tokić je kazala da će kao Klub SDA tražiti ostavku doktora Benjamina Bejtovića na mjestu člana Upravnog odbora u Zavodu zdravstvenog osiguranja. Kako je kazala, vrši se zloupotreba privatnih i pojedinih državnih ordinacija.

Predložila je zaključke ispred Kluba SDA da Tužilaštvo KS što prije istraži slučaj o smrti Džene Gadžun.

- Pozivamo premijera da u toku današnje sjednice pokrene hitnu proceduru smjene člana Upravnog odobra ZZO KS. Zahtjevamo da inspekcija vrši nadzor svakih 60 dana u privatnim zdravstvenim ustanovama - navela je te dodala da se donese uredba kojom se zabranjuje rad i u privatnom i javnom zdravstvenom sektoru, kao i da se pokrene pitanje izrade jedinstvenog cjenovnika u privatnim i javnim ustanovama.

Izvor:Avaz