Skupština KS o smrti djevojčice Džene Gadžun: Odgovorne najstrožije kazniti

Crna hronika
Skupština KS o smrti djevojčice Džene Gadžun: Odgovorne najstrožije kazniti
.

Skupština Kantona Sarajevo na drugom dijelu 45. Radne sjednice raspravljat će o Informaciji Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo o slučaju preminule djevojčice Džene Gadžun iz Kaknja, sa inspekcijskim nalazom Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo - Inspektorat, sanitarne, zdravstvene i farmaceutske inspekcije i inspekcije za hranu.

Ministar zdravstva KS Haris Vranić kazao je da ga je direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu obavijestila da je dijete od četiri godine dovedeno u ovu ustanovu u stanju moždane smrti te da će oni poduzeti dijagnostičke postupke kojima će se utvrditi razlozi njene smrti.

- Ispred Ministarstva sam tražio da se dostave odluke o problematične ordinacije. To su ordinacija "Dr. Rožajac" i "Dr. Bejtović". Saznao sam da imaju međusobni ugovor o pružanju anestezioloških usluga. Problem je nastupio što prema zakonu ordinacije ne mogu da vrše zahvate u općoj anesteziji. Ovaj slučaj je pokazao koliko je naš zdravstveni sistem nakaradno ustrojen - dodao je Vranić.

Napomenuo je da Ministarstvo zdravstva nema nadležnost jer je inspekcijski nadzor oduzet nadležnosti Ministarstva.

- Nemam nalaz obdukcioni niti sam ga dobio. To je u nadležnosti Tužilaštva. Molim da se ne crtaju mete na kolege za koje znam da dobro rade svoj posao - rekao je te pozvao zastupnike da se ova tačka dnevnog reda ne pretvori u politikanstvo.

Edin Forto, premijer KS iskazao je saosjećanje sa porodicom djevojčice.

- Želim da pozovem Tužilaštvo da nađe ko je odgovoran, da zatraži na Sudu najstrožiju moguću kaznu. To je poruka koju možemo svi jedinstveno poslati, da neko ko je odgovoran završi u zatvoru - rekao je Forto.

Izvor:Avaz

Ne propustite