Turković se oprostila od Boba Dolea, velikog prijatelja naše zemlje: Snažno se zalagao za sankcije agresorima na BiH

Aktuelno
Turković se oprostila od Boba Dolea, velikog prijatelja naše zemlje: Snažno se zalagao za sankcije agresorima na BiH
.

Povodom smrti Boba Dolea, bivšeg američkog senatora i političara koji se zalagao za ukidanje embarga na oružje uvedeno Bosni i Hercegovini početkom rata devedesetih godina, oglasila se i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

Turković je u svojoj objavi navela da je senator Dole ostavio neizbrisiv i dubok trag te da je njegovim odlaskom naša zemlja izgubila velikog prijatelja.

- Senator Robert Bob Dole ostavio je neizbrisiv i dubok trag u historijskom prijateljstvu naroda dvije države i partnerstvu Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine. Njegovim odlaskom BiH je izgubila velikog prijatelja - napisala je Turković.

Opisujući ga, Turković kaže da je bio čovjek snažnog karaktera te da se snažno zalagao za istinu o BiH.

- Čovjek snažnog karaktera bio je najduže u američkoj historiji lider Republikanaca, snažno se zalagao za istinu o BiH, ukidanje nepravednog embarga i za sankcije agresorima na BiH. Njegov uporni angažman u Kongresu osnažio je napore Klintonove administracije da intervenira i osigura mir u BiH. Do kraja svog života ostao je vezan za BiH. Građani i država BiH zauvijek će pamtiti svog prijatelja, partnera i saveznika - napisala je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

Podsjetimo, Robert Bob Dole, bivši američki senator preminuo je jučer u 98. godini života.

Ne propustite