“BiH je ostala bez prijatelja na kojeg smo uvijek mogli računati”

Aktuelno
“BiH je ostala bez prijatelja na kojeg smo uvijek mogli računati”
,

Bivši Republikanski senator, višestruki predsjednički kandidat, heroj iz Drugog svjetskog rata i veliki prijatelj Bosne i Hercegovine Robert Bob Dole preminuo je jučer u 98. godini.

Ambasada SAD-a u BiH oglasila je na svome Facebook profilu, kazavši da s dubokim žaljenjem su primili vijest o smrti bivšeg senatora, veterana Drugog svjetskog rata i velikog prijatelja Bosne i Hercegovine Boba Dolea.

“Zauvijek smo mu zahvalni na njegovom predanom radu na jačanju veza između SAD-a i BiH i pomaganju u izgradnji prosperitetnije budućnosti za sve u ovoj zemlji”, istakli su iz Ambasade SAD-a.

I lider Bakir Izetbegović oprostio se od Dolea kazavši da ga je duboko rastužila vijest o smrti velikog prijatelja, bivšeg američkog senatora Boba Dolea.

“Zbog svoje beskompromisne, dosljedne i energične borbe za ukidanje embarga na naoružanje, očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, okončanje krvavog rata i prevazilaženje ratnog naslijeđa, te borbe za pravdu, istinu i najplemenitije ljudske vrijednosti, ostat će u trajnom sjećanju svih onih koji u srcu nose našu domovinu”, napisao je Izetbegović.

Odlaskom Boba Dolea, dodao je, BiH je ostala bez jednog od najiskrenijih prijatelja na kojeg smo uvijek mogli računati i koji je svoje prijateljstvo dokazao i potvrdio nebrojeno puta.

“Njegovoj porodici i prijateljima upućujem riječi dubokog saučešća”, napisao je Izetbegović.

Ne propustite