Dodik o sastanku s Putinom: Razgovarali smo o Dejtonskom sporazumu, Ustavu BiH i vraćanju nadležnosti

Bosna i Hercegovina
Dodik o sastanku s Putinom: Razgovarali smo o Dejtonskom sporazumu, Ustavu BiH i vraćanju nadležnosti
- Dok zapadne sile ovdje teže da nameću svoja rješenja, Rusija želi da se poštuje Ustav i dogovor tri konstitutivna naroda i dva entiteta - rekao je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, gostujući u emisiji Aktuelno RTRS-a.

- Dok zapadne sile ovdje teže da nameću svoja rješenja, Rusija želi da se poštuje Ustav i dogovor tri konstitutivna naroda i dva entiteta - rekao je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, gostujući u emisiji Aktuelno RTRS-a.

U to se, tvrdi Dodik, uvjerio i na sastanku s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi.

Dejtonski mirovni sporazum

Najviše vremena na sastanku s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom u Kremlju razgovarano je o političkim temama - Dejtonskom sporazumu, Ustavu BiH i vraćanju prenesenih nadležnosti sa Republike Srpske na BiH, kaže Dodik.

- Rusko iskustvo je slično našem. I oni smatraju da je već duže vremena došlo do skrnavljenja Dejtonskog sporazuma i njihovi stavovi se mogu vidjeti u Savjetu sigurnosti i u tom famoznom Savjetu za implementaciju mira gdje su oni zauzimali svoje mišljenje, nisu se slagali ili nisu mislili da je to u skladu sa onim što je Dejtonski sporazum - izjavio je Dodik za RTRS.

Za Putina nikakva vrsta intervencionizma sa zapada nije prihvatljiva.

- Kad sam mu objašnjavao za vojsku, indirektne poreze, za SIPA-u, on me pitao kako to Ustav kaže. Kad sam mu to objasnio da je to ustavno pravo naše, on je rekao da je to naše pravo - pojasnio je Dodik.

Dogovorena izgradnja autonomnog sistema snabdijevanja gasom

Zapad za određene kredite traži i političke ustupke što nije slučaj sa Kinom, tvrdi Dodik. Također i Rusija je spremna bez uslovljavanja da investira u Republici Srpskoj. Konkretno sa Gazpromom tokom posjete ovoj zemlji dogovoreno je, kaže, izgradnja autonomnog sistema snabdijevanja gasom Republike Srpske i dvije gasne elektrane za proizvodnju struje.

- I to je nešto što je važno za nas i ta ukupna investicija po prvim pokazateljima mogla bi iznositi preko milijardu eura. To se treba da isplanira. Mi smo predvidjeli rokove i potpuno sam uvjeren da će iduće godine biti početak i realizacija tog projekta - rekao je Dodik.

Ovo je rezultat direktne komunikacije s predsjednikom Rusije i najvažnijim predstavnicima ove zemlje, poručuje Dodik. Smatra, zapadne zemlje imaju drugačiju praksu - slanja izaslanika i ucjena u cilju ekonomije. Kaže da je Republika Srpska pristajala na to, između ostalog sada bi imala privatizovanu elektroprivredu i skuplju električnu energiju.

Reforma Izbornog zakona

U toku intervjua, Dodik se osvrnuo i na reformu Izbornog zakona. On je izjavio večeras da je Republika Srpska završila svoju definiciju mogućeg rješenja.

- Mora ostati nacionalni prefiks i mislim da Hrvati predlažu dobro rješenje, a u našoj izvedbi to bi značilo da Republika Srpska bira Srbina za člana Predsjedništva BiH i ostalog predstavnika Republike Srpske - istakao je Dodik.

On je rekao da se pokušava neuspjeh separatnih pregovora između Bošnjaka i Hrvata u vezi sa reformom Izbornog zakona BiH da se stavi kao opšti neuspjeh svih, što nije istina i Republika Srpska ne želi taj neuspjeh da prihvati jer to nisu razgovori svih konstitutivnih naroda.

- Mi smo definisali naš stav kada vi dogovorite kako ćete birati člana Predsjedništva BiH iz FBiH, mi ćemo prihvatiti i doći da glasamo za takvo rješenje, ali nemojte da dirate u naše rješenje koje je definitivno i neće se promijeniti - rekao je Dodik za RTRS.

On je rekao da Bošnjaci ne žele da se o tome da se dogovore sa Hrvatima koji su dali nekoliko prijedloga.

- Za Bošnjake je najvažnije da oni biraju Hrvata u liku Željka Komšića ili nekoga drugoga i najviše bi voljeli kada bi još mogli da biraju i Srbina u liku Mirka Pejanovića i da on njima služi kao ikebana za njihove odluke koje su u suštini protiv srpskog i hrvatskog naroda - naveo je Dodik.

Dodik je napomenuo da na tom principu BiH ne može da opstane, već samo na realnosti o postojanju tri konstitutivna naroda koji imaju pravo sami da izaberu svoje predstavnike.

Neprihvatljivo glasanje putem pošte

On je rekao da Bošnjaci neće dozvoliti Hrvatima da ostvare prava koja imaju i da je moguće da Hrvati zbog toga ne izađu na predstojeće izvore.

- Ukoliko bude upliva stranaca u rad Centralne izborne komisije BiH i Republika Srpska neće izaći na izbore. Mi tražimo potpuno neutralnu izbornu strukturu i situaciju da u tome učestvujemo - poručio je Dodik.

On je rekao da je moguće da opozicija iz Republike Srpdske učestvuje na takvim izborima, ali da vladajuća kolaicija neće učestvovati na takvim izborima, ističući da mogu da onemoguće da se takvi izbori sprovedu u Republici Srpskoj i da je dovoljno da opštine ne formiraju mjesne izborne komisije.

Dodik smatra neprihvatljivim glasanje iz inostranstva putem pošte, jer to ostavlja prostor za manipulaciju i kupovanje glasova, već da glasanje treba da se organizira u ambasadama i predstavništvima BiH u inostranstvu.

On je rekao da je za one birače koji ne mogu da glasaju u inostranstvu potrebno da im se obezbijedi putni trošak i da dođu i glasaju u mjestu prebivališta, zaključio je Dodik u intervjuu za RTRS. 

Ne propustite