UNIŠTAVA HELIKOBAKTERIJU I LIJEČI UPALE: Ovo povrće zovu dar prirode - EVO KAKO GA MORATE KORISTITI

Porodica i zdravlje
UNIŠTAVA HELIKOBAKTERIJU I LIJEČI UPALE: Ovo povrće zovu dar prirode - EVO KAKO GA MORATE KORISTITI
Povrće je svakako najbolji izbor kada je riječ o svakodnevnoj ishrani

Povrće je svakako najbolji izbor kada je riječ o svakodnevnoj ishrani

Ukoliko ne znate šta danas da kuvate skuvajte jednu šargarepu, krompir i sitno sjeckan luk i učinićete dobru stvar za svoj organizam, dodajte malo začina, a ukoliko imate i prokelj to će dodatno detoksikovati i obradovati vaš oraganizam, jer ga nazivaju još i biljkom sreće. 

Postoji mnogo prednosti od konzumacije prokelja, a u prilogu su samo neke od njih. 

Snižava holesterol

Visok sadržaj biljnih vlakana u prokelju (preko 15% preporučenog dnevnog unosa) pomaže snižavanju holesterola. Vlakna se vezuju za žučne kiseline koje učestvuju u procesu varenja masti (a jetra ih proizvodi od holesterola). Kako se žučne kiseline vezuju za ova vlakna, jetra proizvodi nove količine koje će pomoći u daljem varenju masti, a za to opet koristi slobodan holesterol iz krvi, i posljedično smanjuje njegovu koncentraciju.

Pun je antioksidanta

Prokelj sadrži mnoštvno antioksidanata, uključujući vitamine C, E i A, kao i minerale mangana. Sem toga bogat je i flavonoidima (izorhamnetin, kverticin i kempferol) koji takođe učestvuju u zaštiti ćelija od oksidativnog stresa.

Reguliše upalne procese

Prokelj obiluje glukobrazicinom (predstavnik glukozinolata), koji se pokazao odlično u borbi protiv inflamacije na genetskom nivou, time što inhibira aktivaciju prokarcinogena, a sam se konvertuje u molekule indol-3-karbinola. Osim toga, jedna i po šolja prokelja sadrži oko 430 mg omega-3 masnih kiselina (oko ⅓ dnevno preporučene količine) koje su suštinski deo antiinflamatornih procesa u našem telu. Konačno, vitamin K se pokazao kao efikasni regulator odgovora našeg tela na zapaljenske procese.

Zaštita kardiovaskularnog sistema

Regulacijom zapaljenskih procesa prokelj pomaže u borbi protiv srčanog udara, ishemijske bolesti srca i arterioskleroze. Sem toga, ranije opisano dejstvo na regulaciju holesterola u krvi smanjuje mogućnost blokade krvnih sudova.

Probava i dijeta

Jedna šolja prokelja sadrži četiri grama (16% dnevnog unosa) biljnih vlakana, koja mogu pomoći pri varenju, u sprječavaju zatvora i održavanju niskog nivoa šećera u krvi. Sulforafan u prokelju takođe štiti povšinski sloj želuca time što sprečava prekomerno razmnožavanje Helicobacter pylori, bakterije koje može dovesti do većih zdravstvenih problema sa želucem. 

Novi.ba/Alo.rs

Ne propustite