Roth: Destruktivne politike u BiH su neprihvatljive, glas svih građana mora biti ravnopravan

Bosna i Hercegovina
Roth: Destruktivne politike u BiH su neprihvatljive, glas svih građana mora biti ravnopravan
.

Njemački državni ministar za Evropu pri Ministarstvu vanjskih poslova Michael Roth boravio je u Bosni i Hercegovini te je tim povodom govorio i o brojnim političkim i drugim pitanjima koja opterećuju BiH.

Između ostalog, posjeta Michaela Rotha BiH bila je i svojevrsni oproštaj s obzirom na to da će kadar SPD-a u Ministarstvu vanjskih poslova Njemačke u novom sazivu vlade zamijeniti predstavnici stranke Zelenih.

"Ne bih mogao zamisliti svoj oproštaj bez putovanja u zemlje Zapadnog Balkana. Do ovog regiona mi je zaista mnogo stalo i nema dijela u kojem nisam bio toliko često. Hvala svim ljudima s kojima sam se susreo, s onima koji se zalažu za demokratiju, mir i vladavinu prava. Zapadni Balkan će i za novu vladu imati izuzetno važnu ulogu. Pošto sam i sam učestvovao u stranačkim pregovorima u Njemačkoj, želim da kažem - budite uvjereni, mi ostajemo uz vas i bit ćemo vaša podrška", rekao je Roth.

On je naglasio kako je situacija u BiH veoma ozbiljna, ali isto tako je poručio kako se 26 godina u BiH pričaju iste priče.

"Situacija u BiH je veoma ozbiljna. Radi se o takvoj situaciji koja je prijetnja stabilnosti. Stiče se utisak da se u ovih 26 godina mira tako malo promijenilo te da pričamo o istim stvarima. Želio bih da vidim BiH u kojoj nije bitna vjera, etnička skupina, nego da postoji samo pitanje građanina ili građanke ove zemlje. Potrebno je da se etničke podjele prevaziđu. Destruktivna politika secesije, bojkota, blokade institucija je neprihvatljiva", poručio je Roth.

Također, Roth je izjavio kako je stekao utisak kako mnogi političari žele da održe status quo u BiH.

"Ko to čini, on čini i grijeh prema budućnosti i perspektivi ove zemlje i njenom putu ka EU. To neće skrštenih ruku gledati Evropa niti Njemačka. To sam zaista jasno i bez ikakvih nesporazuma dao do znanja u svojim razgovorima. To se mora prekinuti. Evropska unija sve opcije ima na raspolaganju i sve instrumente ima na stolu, što uključuje i sankcije. Ne radi se samo o Dodiku. Stekao sam utisak da su mnogi zadovoljni status quo situacijom koja im osigurava moć i sigurnost. Ne odlučuju etničke skupine ni entiteti, već političke institucije. Nama su potrebni hrabri političari koji će ojačati demokratske institucije", naglašava njemački zvaničnik.

Na kraju, Roth je rekao kako sistem "jedan čovjek, jedan glas" mora biti jedini put za BiH.

"Smatram da se sadašnjost i budućnost BiH nalazi u multietničnosti i potrebno je da se vodi dijalog u međusobnom poštovanju. Što se tiče nedostatnog provođenja 14 prioriteta i nedostatka u napretku, za nas je prioritet provođenje reforme u oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije. Korupcija, klijentelizam, nepotizam, to su mračne sjene koje su se nadvile nad ovom zemljom. Mi imamo jasna očekivanja, ali molim vas, to nisu očekivanja koja se radi nas trebaju ostvariti, već u interesu građana ove zemlje. Ono što je posebno važno jeste izvršiti temeljne izmjene izbornog zakona i tu je potrebno da svi sjednu za jedan stol. Ne treba računati etničku pripadnost, već glas svakog građanina, jer svaki glas je ravnopravan. Jedan čovjek, jedan glas. Ustav BiH mora biti usklađen s razvojem u ovoj zemlji", poručio je njemački državni ministar za Evropu Michael Roth.

U zaključku je Roth naglasio kako je upoznat o činjenici da neki domaći političari vole ići u Moskvu, ali da to samo po sebi nije problem.

"Poznato mi je da neki rado putuju u Moskvu. Niko nema ništa protiv toga, putujemo i mi. Međutim, ja se ne mogu sjetiti da znam mladog čovjeka koji je pokazao želju da se seli u Rusiju. Svi mladi žele u EU, a prije svega u Njemačku", zaključio je Roth.

Izvor:Klix

Ne propustite