Evropski zeleni podržali Bosnu i Hercegovinu kao multietničku i građansku državu

Objavljeno:04.12.2021 - 21:06
A A A Times Arial

Na 34. kongresu Evropskih zelenih usvojena je rezolucija kojom je podržana evropska perspektiva Bosne i Hercegovine i data podrška njenom daljnem razvoju kao multietničke, multireligijske i građanske države.

"Vjerujemo da je pristupanje svih država Zapadnog Balkana naša historijska odgovornost, kao i geopolitički strateška nužnost da osiguramo demokratsku i mirnu budućnost evropskog kontinenta", stoji u rezoluciji.

Dodaju da su duboko zabrinuti autokratskim trendovima, erozijom osnovnih prava i sloboda, marginalizacijom manjina, kriminalizacijom branitelja ljudskih prava i ekoloških pokreta i inicijativa, pojavom informatičkog poremećaja i govora mržnje, zarobljavanjem države, rastućim utjecajem i saradnjom neliberalnih režima poput Rusije i Kine.

"EU stoji iza Dejtonskog sporazuma i u potpunosti će podržati dalju izgradnju Bosne i Hercegovine kao multietničke, multireligijske i građanske države. Trebalo bi da apeluje na sve aktere u zemlji, a posebno na politički vrh Republike Srpske da doprinese potpunom poštovanju teritorijalnog integriteta i suverenitet zemlje", ističu Zeleni.

Naglašavaju da je Dejton uspostavio posebnu odgovornost međunarodne zajednice, a naročito EU prema Bosni i Hercegovini i s tim u vezi EU bi trebala da uvede čvrste sankcije Miloradu Dodiku i ostalima odgovornim za aktuelnu političku krizu.

"Znajući za utjecaj koji Vlada Srbije ima u regionu čekamo da vidimo da se to ne koristi za izazivanje sukoba, već za smanjenje tenzija i dalji rad na pomirenju između svih šest država Zapadnog Balkana", navodi se u rezoluciji.

Podsjećamo, u budućoj vladi Njemačke ministarstvo vanjskih poslova preuzet će stranka Zelenih.

Izvor:Klix