Završene masovne demonstracije širom Srbije, a evo šta Vučić pokušava

Region
Završene masovne demonstracije širom Srbije, a evo šta Vučić pokušava
Građani koji su se danas okupili i blokirali saobraćajnice u Beogradu i više gradova Srbije počeli su da se razilaze poslije 16 sati, a saobraćaj je počeo da se normalizuje.

Građani koji su se danas okupili i blokirali saobraćajnice u Beogradu i više gradova Srbije počeli su da se razilaze poslije 16 sati, a saobraćaj je počeo da se normalizuje.

Protesti koje su organizovala ekološka udruženja od 14 sati nezadovoljni zakonom o referendumu i o eksproprijaciji protekli su uz nekoliko incidenata, piše Tanjug.

Dvosatno okupljanje završeno je u Beogradu, Novom Sadu, Šapcu, Čačku, Subotici, Nišu, Novom Pazaru...

Tokom današnje blokade puteva došlo je do nekoliko incidenata, jedan od njih se dogodio u Novom Sadu je došlo do tučnjave dvije grupe građana, a kako javlja novinar Tanjuga, letjele su i kamenice.

Mediji prenose da je došlo do kraćeg fizičkog obračuna između desetak mladića koji su izašli iz blokiranih automobila i sukobili se sa građanima koji su protestovali.

Mediji prenose i da je tokom blokade saobraćajnice kod Pupinovog mosta u Zemunu došlo do tučnjave.

Kako navode, vozač automobila je pokušao da probije blokadu građana i tada se sukobio sa jednim muškarcem, a okupljeni su ih razdvojili.

U Kraljevu su učesnici protesta blokirali raskrsnicu kojom prolaze kamioni u tranzitu kroz taj grad.

Grupa muškaraca sa kapuljačama i maskama zapalila je danas na nekoliko minuta baklje na nadvožnjaku preko autoputa, kod Sava centra, a neki od njih bacili su nekoliko petardi prema demonstrantima, koji su se nalazili ispod nadvožnjaka.

Građani, koji protestuju protiv Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, blokirali su danas više saobraćajnica u Beogradu i drugim gradovima Srbije, na poziv organizacija "Kreni Promeni" i više ekoloških udruženja.

Srbijanske vlasti negoduju zbog protesta. Tako je ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavio da blokada mostova, autoputeva, saobraćajnica i paralisanje života u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji nije način za bilo kakvo izražavanje mišljenja, već je grubo kršenje prava najvećeg dela građana.

Ministrica državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović pozvala je građane Srbije da "ne nasjedaju na provokacije lažnih ekologa, ni danas, ni narednih dana, jer je izazivanje sukoba krajnji cilj opozicionih lidera".

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da će konačnu odluku o rudniku u dolini Jadra donijeti građani.

"Nećemo donostiti nikakve nove odluke što se tiče konačnog postojanja rudnika. Tu odluku ćete donijeti vi. Samo hoću da imate sve informacije, i po tom pitanju ćemo pomoći i nikome nećemo dozvoliti da vas vara, obmanjuje, već ćemo da gledamo da pomognemo, ali ništa više od toga", rekao je Vučić mještanima doline Jadra poslije razgovora u Gornjim Nedeljicama kod Loznice.

On je naglasio da Zakon o eksproprijaciji nema veze sa "Rio Tintom", da je u skladu sa Ustavom, ali i da ima normi koje mu se ne dopadaju, kao što su kratki rokovi za reagovanje građana na eksproprijaciju njihove imovine.

"Pošto Zakon o eksproprijaciji nije protivustavan, ali krajnji rok za moj potpis je 10. decembar - predlažem da se napravi predlog zakona o izmjenama i dopunama starog zakona, da ga usvojimo do kraja godine, i da tako vratimo stari Zakon o eksproprijaciji", rekao je Vučić.

Vučić je mještanima na skupu u Gornjim Nedeljicama rekao da će se takvom idejom izaći do ponedjeljka.

Ne propustite