AP: Srbija i Rusija zajednički protiv „obojenih revolucija“

Objavljeno:03.12.2021 - 23:21
A A A Times Arial

Foto: N1

Srbija i Rusija dogovorile su zajedničku borbu protiv narodnih pobuna poznatih kao „obojene revolucije“, koje su najviši bezbjednosni zvaničnici dvije zemlje opisali kao instrumente Zapada za destabilizaciju "Slobodnih država“, prenosi agencija AP.

Kao još jedan znak rastućih veza između Srbije i Rusije, srbijanski ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin sastao se danas u Moskvi sa Nikolajem Patruševom, moćnim sekretarom Savjeta bezbjednosti Kremlja, podsjeća AP.

Na sastanku je istaknuto da su „obojene revolucije“ postale već tradicionalni instrument politike određenih centara moći i zemalja koje imaju za cilj narušavanje državnosti i gubitak suvereniteta pod izgovorom demokratizacije i konstatovano da se slobodne zemlje moraju tome odupreti.

Termin „obojena revolucija” je, podsjeća AP, korišten da opiše seriju masovnih protesta na početku 21. vijeka koji su ponekad dovodili do rušenja režima u bivšem Sovjetskom Savezu, bivšoj Jugoslaviji, na Bliskom istoku i u Aziji.

AP navodi i da je do sastanka Petruševa, najvišeg moskovskog bezbjednosnog zvaničnika, i Vulina, „čvrstog proruskog političara“, došlo usred sve većeg nezadovoljstva javnosti u Srbiji autokratskom vladavinom predsjednika Aleksandra Vučića.

Podsjeća se i da su ekološke grupe, nezadovoljne načinom na koji se Vučićeva populistička vlada bori protiv široko rasprostranjenog zagađenja, bile na čelu nedavnih protesta u Srbiji.

Američka agencija navodi i da su Vučić i drugi srbijanski zvaničnici osudili te proteste i naveli da ih je finansirao Zapad da bi destabilizovao zemlju.