Stalno vam je hladno? Evo nekoliko razloga zašto se nikako ne možete ugrijati

Porodica i zdravlje
Stalno vam je hladno? Evo nekoliko razloga zašto se nikako ne možete ugrijati
Ako vam je hladno kada izađete na snijeg, to je sasvim logično, ali ako se stalno tresete pa čak i kada se svi drugi znoje, vrijeme je da malo razmislite što biste trebali napraviti.

Ako vam je hladno kada izađete na snijeg, to je sasvim logično, ali ako se stalno tresete pa čak i kada se svi drugi znoje, vrijeme je da malo razmislite što biste trebali napraviti.

Evo kojih 5 stvari može biti uzrok vašeg problema i kako ga možete riješiti

1. IMATE NISKU TJELESNU MASU

Ako ste premršavi, i to može biti jedan od razloga zašto vam je baš uvijek hladno i zašto se nikako ne možete ugrijati. Prije svega, nizak indeks tjelesne mase (BMI) znači i da nemate dovoljne količine masnoća u tijelu koje bi vas štitile od hladnog vremena, pojasnila je Maggie Moon, nutricionist iz Los Angelesa. Uz to, manjak kilograma znači često i da unosite u organizam puno manje hrane, a preskakanje kalorija samo usporava metabolizam tako da se neće proizvoditi dovoljno tjelesne topline.

Ako mislite da je upravo ovo odgovor na vaše muke, možete doživjeti pojavu određenih simptoma, poput:

  • Neredovitog menstrualnog ciklusa
  • Vrtoglavica
  • Umora
  • Opća slabost

Kako si pomoći: Ako se odnosi na vas, onda je pametno porazgovarati s liječnikom kako biste odredili zašto vam je BMI nizak, a liječnik isto tako može predložiti kako što jednostavnije postići zdravu težinu uz pomoć namirnica koje sadrže i proteine i masnoće.

2. HIPOTIREOZA

"Jedan od znakova hipotireoze je i stalni osjećaj hladnoće, što znači da štitnjača ne proizvodi dovoljno hormona štitnjače“, navodi Holly Phillips, liječnica interne medicine u New Yorku. Bez ravnoteže kada je u pitanju ovaj hormon, metabolizam se usporava i sprječava proizvodnju adekvatne količine topline. Češće se ovo stanje događa ženama koje su nedavno bile trudne ili su starije od 60 godina. Neki od simptoma ovog stanja uključuju i;

  • Gubitak kose
  • Suha koža i kosa
  • Teži i obilniji ciklusi
  • Neobjašnjiv porast tjelesne težine

Kako si pomoći: Ako mislite da je ovo problem i u vašem slučaju, neophodno je posjetiti liječnika koji će vam prepisati lijekove.

3. ANEMIJA UZROKOVANA MANJKOM ŽELJEZA

Manjak željeza u tijelu je jedan od glavnih razloga za kronični osjećaj hladnoće. Željezo pomaže crvenim krvnim zrncima da prenose kisik tijekom kako bi ono moglo proizvoditi toplinu. Željezo je važno jer može usporiti rad štitnjače, što može voditi do hipotireoze.

  • Neki od ostalih simptoma koji se mogu javiti ako imate manjak željeza su:
  • Bljedilo lica
  • Poteškoće s koncentracijom
  • Kratkoća daha

Kako si pomoći: Putem krvne slike možete kod liječnika već dobiti pravu dijagnozu, a ovisno o tome koliko je ozbiljna anemija, on će prepisati suplemente ili jednostavno savjetovati da konzumirate namirnice koje sadrže željezo, poput crvenog mesa, zelenog lisnatog povrća ili jaja.

4. LOŠA CIRKULACIJA

Ako su vam i ruke i stopala stalno hladni, ali ostatak tijela to nije, onda je vjerojatno u pitanju cirkulacija koja sprečava krv da dođe do ekstremiteta. Jedna od čestih uzročnika problema s cirkulacijom je i Raynaudov sindrom (ili fenomen) a kod njega se javljaju  ponavljajući poremećaji cirkulacije, obično na prstima, a zbog trenutnog sužavanja krvnih žila. Primarni Raynaudov sindrom posebno pogađa žene u dobi između 20 i 40 godina. Sve u svemu, žene su pogođene oko pet puta češće od muškaraca. Procjenjuje se da tri posto populacije ima tipične simptome Raynaudovog primarnog sindroma.

Kako si pomoći: Dok većina osoba s ovim stanjem rijetko treba liječenje, nekada je ono potrebno. Stoga je najpametnije posjetiti liječnika koji će odrediti uzrok problema s cirkulacijom i provjeriti da u pitanju nije neko ozbiljnije stanje.

5. DEHIDRACIJA

Ako se ne možete zagrijati, to može biti i znak da morate popiti vode. „Oko 60 posto ljudskog tijela sačinjava voda, a i ona pomaže pri održavanju tjelesne temperature.“, dodaje Moon. Ako pijete dovoljno tekućine onda će voda zadržavati toplinu u tijelu i polako je otpuštati tako da ćete uvijek biti zagrijani koliko treba.

Ako je u organizmu malo tekućine, ono je osjetljivije na ekstremne temperature. Simptomi dehidracije uključuju i:

  • Zbunjenost
  • Grčenje mišića
  • Zatvor
  • Urin tamne boje

Kako si pomoći: Osam čaša vode u danu će pomoći, ali ako provodite vrijeme na suncu, konzumirajte i više od toga.

(Ordinacija.vecernji.hr)

Ne propustite