Dodik nakon posjete Rusiji: Kući se vraćam sa prtljagom...

Objavljeno:03.12.2021 - 09:11
A A A Times Arial

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, izjavio je da je ustavna pozicija nadležnosti RS interesovala predsjednika Ruske Federacije, Vladimira Putina, tokom sastanka u Moskvi.

"On je bio pripremljen i ispravno upoznat sa razvojem situacije. Na nama je da kažemo hoćemo li to da trpimo i verifikujemo, ili da kažemo da hoćemo novi dogovor i da nećemo to uopšte da prihvatimo", rekao je Dodik za RTRS.

“Cilj mir na Balkanu”

"Rusija ima apsolutno pozitivan pristup svim otvorenim pitanjima, zainteresovana je za stabilizaciju prilika, prije svega mira na Balkanu i poručuje da niko ne može da nam nameće rješenja", izjavio je Dodik.

"Rusija smatra da Balkan pripada balkanskim ljudima i da oni treba da odlučuju, a ne neko sa strane. Rusija nema nikakav špekulativni interes na Balkanu i to je vidljivo iz poruke koja nam je poslata – čuvajte mir, sarađujte, odbacite rat kao opciju i niko vam ne može nametnuti rješenja sa strane, osim onih koje vi želite", dodao je.

Sumirajući utiske razgovora s Putinom, Dodik je rekao da se kući vraća veoma zadovoljan, prenosi Srpskainfo.

"Što se mene tiče, ja se vraćam sa prtljagom koji je daleko veći nego što sam očekivao da ću ponijeti odavde", istakao je Dodik.

Dodik je naveo da je impresioniran načinom na koji Putin poznaje probleme na Balkanu i kako ih postavlja u pogledu prioriteta.

Upitan šta je glavna politička poruka o BiH koju je Putin uputio, Dodik je odgovorio:

"Poštovanje Dejtonskog sporazuma i teritorijalnog integriteta. BiH je sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i samo oni shodno svojoj volji bez nametanja sa strane mogu da dogovaraju svoj način života", prenosi RTRS.

Pristup Rusije je, kako je konstatovao Dodik, daleko racionalniji i realniji od onog sa Zapada čiji zahtjevi ne stabilizuju prilike.

"Taj pristup je blizu realnog života, za razliku od imaginacije koju često dobijamo sa Zapada o potrebi neke funkcionalne BiH koja se pokazuje kao centralno uređena unitarna zemlja koju neće mnogi. Neće je Srbi, neće je Hrvati, a oni to nameću. Tako da se energija troši na stvari koje ne daju efekte. I onda dolaze sa Zapada i nas krive kako ne uspijevamo da riješimo problem. U suštini, mi se borimo protiv njihovih nerealnih koncepcija uređenja", naveo je Dodik.

Rusija je za saradnju među narodima, rekao je Dodik, te podsjetio na nedavni susret sa Recepom Tayipom Erdoganom tokom kojeg mu je turski predsjednik uputio sličnu poruku, rekavši da je ključ postojanja BiH zavisi od dogovora naroda u BiH.

"U tome se ne uspijeva, ali to ne znači da jednog dana nećemo uspjeti", naglasio je Dodik.

Dodik je rekao da je sa Putinom dogovoreno da aranžmani oko cijene gasa za RS ostanu isti, što znači da će cijena ostati na nivou od 290 dolara za 1.000 kubnih metara gasa.

Na sastanku je podržan i projekat novog gasovoda od Rače prema Banja Luci, a Dodik je rekao da očekuje da će njegova izgradnja početi već sljedeće godine, u obimu koji bi osigurao dovoljno gasa za sve potrošače koji se tu nalaze.

Kako je najavio, o tome će sutra detaljnije razgovarati sa direktorom Gasproma, Alexeyom Millerom.

Poziv Putinu da posjeti Banja Luku

Dodik je rekao i da je pozvao Putina da posjeti Banja Luku kada bude osvećenje srpsko-ruskog hrama koji se gradi uporedo sa srpsko-ruskim kulturnim centrom. U pitanju je hram koji predstavlja repliku hrama posvećenog čudima Svetog Arhangela Mihaila, a koji se nekada nalazio u Kremlju.

"Rekao sam da očekujemo njegov dolazak, a Putin je rekao da i on to očekuje i da će, u svakom slučaju, kada građevinski radovi budu u fazi da se stavi pod krov neko doći iz Ruske Federacije da pomogne u završetku tog hrama", naveo je Dodik.

Dodik je napomenuo da je teško precizirati kada bi Putin mogao da dođe u prvu posjetu Banja Luci, ali je naveo da očekuje da će građevinski dio čitavog centra biti završen krajem sljedeće godine i da će to biti prilika da šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ili neko drugi u ime predsjednika Rusije tada dođe.

Novi.ba/Radio Sarajevo