Izetbegović za BBC: Dodik bi da može odvojio bi RS, ali ne može

Bosna i Hercegovina
Izetbegović za BBC: Dodik bi da može odvojio bi RS, ali ne može
Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović izjavio je da sankcije članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku nisu dovoljne, već da se mora uraditi više.

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović izjavio je da sankcije članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku nisu dovoljne, već da se mora uraditi više.

“Trebalo b i moralo bi da bude urađeno nešto mnogo efikasnije i bolnije za one koji stvaraju probleme. Očekujemo od SAD da to urade. Oni to mogu. Evropska unija je zbunjena i za njih to nije jednostavno, jer im je potreban konsenzus, ali Amerikanci to mogu i treba da urade”, rekao je Izetbegović za britanski BBC.

On je kazao da je moguće povećati broj pripadnika međunarodnih snaga stacioniranih u BiH, ako za tim bude potrebe.

Izetbegović je rekao da je teško precizno definisati ulogu ruskog predsjednika Vladimira Putina u dešavanjima u Bosni i Hercegovini.

“Oni (Rusi) se u BiH i na Balkanu bore protiv prisustva NATO-a. Ne bi željeli da BiH postane dio NATO saveza. To je njihov glavni cilj i žele da imaju uticaj”, naveo je predsjednik SDA.

Upitan kakve su Dodikove namjere, Izetbegović je rekao da on “provjerava šta može uraditi”.

“Ako bi mogao, odvojio bi Republiku Srpsku. Ako ne može, a ne može, onda će pokušati da vrati nadležnosti koje su prenijete na državni nivo prije 15 godina, kada smo osnovali Oružane snage, obavještajnu službu, sistem oporezivanja i pravosuđe. On bi to sada volio da vrati i da ponovo učini državu podijeljenom”, naveo je.

Ako u tome ne uspije, dodao je Izetbegović, Dodik će pokušati da dobije nešto iz postojeće situacije, kako bi se predstavio kao neko ko se bori za interese entiteta i srpskog naroda i pobijedio na izborima u oktobru sljedeće godine.

Govoreći o mogućnosti novih sukoba u BiH, Izetbegović je kazao da se to “nikada ne može reći sa sigurnošću”.

“To ne bi trebalo da se desi, jer su ljudi, uključujući Srbe, zasićeni tenzijama, krizama, ratovima i konfliktima. Obični ljudi su zasićeni time. Niko ne bi želio da ide u tom smjeru, ali nikada ne možete znati u BiH”, naveo je lider SDA.

U situaciji u kojoj vas neko napada, dodao je, “nije moguće reći da su oni koji napadaju i oni koji se brane jednako odgovorni”.

“Dodik na dnevnoj bazi stvara probleme. U posljednjih 15 godina uradio je mnogo loših stvari. Natjerao nas je da uzvratimo i ja ću učiniti sve da ta borba bude politička, a ne pravi sukob”, kazao je Izetbegović.

Ne propustite