KORONAVIRUS

NEOČEKIVAN SPAS?! PRONAĐEN UBICA SVIH VARIJANTI KORONE - Kineski naučnici izolovali nešto što bi moglo riješiti pandemiju u veoma kratkom roku!

Objavljeno:02.12.2021 - 09:23
A A A Times Arial

Kineski naučnici tvrde da su izolovali antitijelo koje može efikasno da neutrališe sve sojeve korona virusa, pozivajući se na laboratorijske eksperimente, ali i one na živom organizmu, javlja Sputnjik.

U studiji objavljenoj u utorak, kineski naučnici iz različitih institucija, uključujući Univerzitet Sun Jat Sen u Guangdžou i Univerzitet Džeđiang u Hangdžou, sugerišu da bi mogli imati rješenje za pandemiju kovida 19, piše RT.

Autori tvrde da se monoklonsko antitijelo 35B5 u laboratorijskim uslovima, ali i u istraživanjima sprovedenim na živom organizmu, pokazalo da neutrališe tip kovida 19 bez mutacija, ali i one varijante koje izazivaju zabrinutost. Istraživanja o živom organizmu su, inače, sprovedena na humanizovanim miševima.

Naučnici su takođe primjetili da antitijelo djeluje i na "veoma mutiranu" delta varijantu, koja je odgovorna za smrtonosne talase infekcije širom svijeta otkako se prvi put pojavila u Indiji ranije ove godine.

35B5 neutrališe koronavirus ciljajući jedinstveni epitop (dio antigena koji imuni sistem prepoznaje) koji izbjegava mjesta mutacije. Drugim riječima, 35B5 cilja na jedinstveni dio virusa koji se ne mijenja tokom procesa mutacije.

Ciljajući dio virusa koji nije pogođen mutacijama koje se smatraju zabrinjavajućim, 35B5 antitijelo je pokazalo efikasnu sposobnost neutralizacije u nekoliko različitih sojeva.

Naučnici tvrde da bi ovo otkriće moglo da se iskoristi za stvaranje univerzalne vakcine protiv korona virusa. Dio antigena na koji cilja antitijelo 35B5 takođe je prisutan u varijanti omikrona, primjećuju naučnici.

Ovo istraživanje bi se moglo pokazati posebno vrijednim u vrijeme kada se svijetom širi veoma mutirani omikron. Lideri i naučnici širom svijeta zabrinuti su da bi omikron mogao uspješno zaobići imunitet stvoren vakcinacijom ili prirodnom infekcijom.

(Novi.ba/Agencije)