Šta se dešava u tijelu ako svaki dan jedete mandarine?

Porodica i zdravlje
Šta se dešava u tijelu ako svaki dan jedete mandarine?
Sezona je mandarina. U nastavku, donosimo vam nekoliko razloga zbog kojih bi ovo ukusno voće trebali konzumirati svakog dana: 

Sezona je mandarina. U nastavku, donosimo vam nekoliko razloga zbog kojih bi ovo ukusno voće trebali konzumirati svakog dana: 

1.Imunitet i vitka linija 

Kao idealna namirnica za jačanje imuniteta i vitku liniju preporučuje se i mandarina koja je sastavom slična naranči: obiluje vitaminima C i A, folnom kiselinom i kalijem, a tu su i vitamini B skupine te kalcij, magnezij, cink, bakar i željezo.

2. Snižava loš kolesterol

Istraživanja su pokazala da koža mandarina sadrži hranjive spojeve koje efikasno snižavaju “loš kolesterol”, objavljeno je u časopisu Diabetes.

3. Sprečava pretilost

Naučnici sa Univerziteta Western Ontario otkrili su kako hranjiva tvar skrivena u mandarinama sprječava pretilost, nudi zaštitu od dijabetesa tipa 2 i ateroskleroze. Riječ je o bolestima koje su odgovorne za pojavu srčanog, ali i moždanog udara. 

4. Idealne za pripremu obroka

Mandarina je namirnica koju možete koristiti i u raznim jelima, pogotovo svježim voćnim salatama. Sok mandarine možete koristiti i u pripremi jela od tjestenine kao i u pripremi kolača. Isto tako, sok mandarine možete koristiti u pripremi jela s piletinom ili ribom. 

5. Može i na kožu

Od mandarina možete napraviti i masku za lice za zdraviji i blistaviji izgled kože. Uzmite 4 kriške madnarine, odstranite sjemenke i izmiksajte u blenderu sa kašikom jogurta i kašikommeda. Nanesite na lice i vrat i ostavite neka djeluje 10 do 20 minuta. Dobro operite lice, a masku možete koristiti dva putasedmično ako imate masnu kožu te sedmično tjedno ako imate suhu i normalnu kožu. 

6. Popravlja raspoloženje

Vjerovali ili ne, mandarine mogu popraviti vaše raspoloženje, tvrde iz Klinike Mayo. Miris mandarine pomaže kod stresa, depresije i tjeskobe. Ako imate loš dan i želite se osjećati opuštenije, pokušajte s mandarinama!

7. Teže mandarine su bolje

Kod kupnje mandarina birajte one teže jer sadrže više vode i soka. Kako ne bi izgubile vrijedne nutrijente, mandarine držite podalje od direktnog svjetla. Konzumirajte ih svakako unutar sedam dana od dana kupovine. 

Ne propustite