NEVESINJE

Zastrašujući snimak nasilja u bh. školi: Učenik brutalno tukao vršnjaka

Objavljeno:01.12.2021 - 23:10
A A A Times Arial

Zastrašujući snimci vršnjačkog nasilja ovih dana kruže društvenim mrežama, a akteri su djeca, osnovci iz Nevesinja.

Na snimku, koji je objavljen ovih dana na društvenim mrežama, vidi se iživljavanje nad djetetom koji leži na podu, a cijela situacija, što je najgore, odvijala se u učionici.

Da situacija bude još gora ovo nije jedini slučaj, jer se u nevesinjskoj osnovnoj školi istražuju dva slučaja vršnjačkog nasilja u dva odjeljenja.

Prema informacijama roditelja koje su se takođe pojavile na društvenim mrežama radi se o učenicima sedmog razreda osnovne škole.

Da problem postoji i da se rješava potvrdila je i direktorica Osnovne škole "Risto Proroković" Nevesinje Mara Šaran.

Šaran naglašava da se u školi postupa po zakonu i u skladu sa zakonskim aktima, kao i u skladu sa protokolom o postupanju u slučaju vršnjačkog nasilja, piše Top Portal

"Pri samom saznanju odmah smo pristupili svim radnjama koje su zakonom propisane. Obaviještena je i Policijska stanica i Centar za socijalni rad i Ministarstvo obrazovanja. Sve se radi u skladu sa zakonom i postupak je još uvijek u toku", rekla je Šaran.

Dodaje da je i osoba koja je objavila snimke i imena djece, izložila opasnosti djecu i prijavljena je Policijskoj stanici Nevesinje.

Šaran u više navrata naglašava da je sve u postupku utvrđivanja od strane škole i svih nadležnih ustanova.

Vršnjačko nasilje u posljednjih nekoliko godina u porastu je u celoj BiH i regionu.

Svakih nekoliko dana u medijima ili na društvenim mrežama pojave se brutalni snimci iživljavanja djece nad drugom djecom.

Neki od tih slučajeva završavali su tragično.

Podsjetimo da je prošle godine nakon samoubistva djeteta u Novom Travniku objavljena informacije da je ono trpjelo dugi period vršnjačko nasilje i da je upravo to razlog samoubistva.

Zbog ovoga i sličnih slučajeva važno je o vršnjačkom nasilju govoriti i upozoravati jer kada se dogodi najgori scenario onda je kasno za bilo kakve radnje i upozorenja.

Uznemirujući snimak možete pogledati OVDJE.

(Radio Sarajevo)