Kalabuhov prenio Putinovu poruku Komšiću i Džaferoviću vezano za krizu u BiH

Objavljeno:30.11.2021 - 14:55
A A A Times Arial

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i član Predsjedništva Šefik Džaferović primili ambasadora Ruske Federacije u našoj zemlji Igora Kalabuhova

Ambasador Ruske Federacije u BiH Kalabuhov je iznio odgovor Ruske Federacije na pismo koje su Komšić i Džaferović uputili predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu, kao šefu države članice Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, a u vezi sa aktuelnom krizom u Bosni i Hercegovini.

Ambasador je kazao da Ruska Federacija u potpunosti podržava suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, Dejtonski mirovni sporazum, te poštuje svako rješenje koje bude dogovoreno unutar BiH.

Članovi Predsjedništva BiH istakli su da niko nema pravo unilateralnim akcijama rušiti državne institucije BiH koje su formirane u skladu sa jasnim odredbama Daytonskog sporazuma, a uz saglasnost svih relevantnih predstavnika u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Također su rekli i da je blokada rada institucija Bosne i Hercegovine antidejtonski i nedemokratski čin kojim se nanosi šteta svim građanima i stabilnosti države.

Podsjećamo, Džaferović i Komšić uputili su početkom novembra pismo šefovima država i vlada koje sudjeluju u Vijeću za implementaciju mira (PIC).

U pismu je, između ostalog rečeno da BiH prolazi kroz najtežu sigurnosnu krizu od kraja rata i da je unilateralnim postupcima vlasti entiteta Republika Srpska ugrožen ustavni poredak i mir u našoj zemlji. Glavnim krivcem za ovakvo stanje imenovan je Milorad Dodik.

U pismu su od njih tražili da, "koristeći svoj autoritet doprinesu zaštiti Dejtonskog sporazuma, ustavnog poretka Bosne i Hercegovine i mira u ovom dijelu Evrope".

Izvor:Klix

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!