UDARAC ZA VOŽDA IZ LAKTAŠA Borenović: Nećemo pratiti jednoumlje Dodika

Bosna i Hercegovina
UDARAC ZA VOŽDA IZ LAKTAŠA Borenović: Nećemo pratiti jednoumlje Dodika
.

Naravno da ćemo uvijek imati jedinstven stav po pitanju jednostranih i nametnutih odluka visokih predstavnika, ali isto tako nećemo pratiti jednoumlje Dodika i njegovog Centralnog komiteta u rizičnim inicijativama koje mogu proizvesti opasne političke, ekonomske, demografske, pa i sigurnosne posljedice po RS, rekao je predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović, gostujući u „Jutarnjem programu“ RTRS-a.

Borenović je rekao da je, kada je u pitanju nivo BiH, potrebno usmjeriti energiju na rješavanje pitanja "nametnute Inckove odluke" u čemu je, pored aktivne uloge domaćih političkih struktura, potrebno da Šmit (Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH, op.a.) "suspenduje ovu spornu odluku, da se na taj način proces odlučivanja vrati u normalne okvire i otvori prostor za unutrašnji dogovor o ovoj osjetljivoj materiji, kroz Ustavom propisanu parlamentarnu proceduru".

Što se tiče najnovije najave održavanja posebne sjednice NSRS vezano za vraćanje nadležnosti, Borenović je rekao da je prvobitno sjednica trebala biti u oktobru na temu 140 novih zakona, koji su u međuvremenu nestali i pretvorili se u par informacija.

- Jasno je da je to politički hir Milorada Dodika i Centralnog komiteta, sa ciljem razvlačenje do izbora, a ne stvarna potreba u ovom momentu i to da bi pažnju preusmjerili sa ogromnih problema u RS i BiH u vezi sa korupcijom, divljanjem cijena, zdravstvenom situacijom, pljačkama tokom vanrednog stanja, masovnim odlaskom stanovništva, itd. - istakao je Borenović.

On kaže da danas ima bar deset prioritetnijih pitanja o kojima bi trebala biti održana posebna sjednica NSRS.

- Prioritetnije je prvo zakazati sjednice o pravima i položaju boračkih kategorija, aferama tokom pandemije koronavirusa, nedostatku investicija, rastu cijena, kriminalu kroz javne nabavke, povezanosti visokih policijskih funkcionera sa narko-kartelima i koliko će nas ostati nastavi li se ovakav trend odlaska ljudi, posebno mladih, nego na teme kojima žele da se perfidno poigravaju emocijama ljudi - kaže Borenović.

Ne propustite