Protesti sindikata ispred Vlade KS: "Edine Forto, danas smo fini, sljedeći put plakat ćeš Dini"

Bosna i Hercegovina
Protesti sindikata ispred Vlade KS: "Edine Forto, danas smo fini, sljedeći put plakat ćeš Dini"
.

Predstavnici osam sindikata u Kantonu Sarajevo održali su danas demonstracije ispred Vlade KS prije svega zbog sve većeg nezadovoljstva iznosom plata i statusom radnika u Kantonu Sarajevo.

Na proteste su izašli predstavnici sindikata zdravstvenih radnika, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, državnih službenika, policajaca i komunalnih radnika, a tokom trajanja protesta predsjednici sindikata održali su govore u kojima su naglasili kako ne žele socijalne razgovore već pregovore s Vladom KS.

Predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja KS Faruk Bešlić u obraćanju okupljenima naglasio je kako ideje Vlade KS o nacrtu budžeta neće proći.

"Mi smo počeli naš protest tačno na vrijeme, a vidjeli ste koliko zastupnici kasne na svoje sjednice. Poručujemo jasno Vladi i Skupštini KS - ovo vam neće proći", rekao je Bešlić.

Nakon toga, prisutnima se obratio predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo Saudin Sivro koji je poručio kako će na naredne proteste doći mnogo veći broj radnika.

"Edine Forto, danas smo fini, sljedeći put plakat ćeš Dini. Zato što nas neće doći stotinu, već nekoliko hiljada i mi se nećemo povući", rekao je Sivro.

Predstavnik sindikata policije Sadik Ećo poručio je kako sindikati neće odustati od zahtjeva.

"Kao što su prethodnici rekli, zahtjevi su u potpunosti opravdani. Tražimo od Vlade KS da povuče nacrt budžeta. S obzirom na troškove i standard života, plate u KS nisu dostojne života i zato želimo razgovore s Vladom KS. Mi odustati nećemo od svojih zahtjeva, idemo do kraja", ističe Ećo.

Predsjednica Koordinacionog odbora sindikalnih organizacija kantona Sarajevo Višnja Ljubijankić poručila je kako radnici žele dijalog, a ne blokade.

"Tražili smo pregovore, nije do nas. Iz tih razloga vas pozivam da pristupite pregovorima sa svim sindikatima vezano za naše zahtjeve. Imate obavezu vi iz Vlade prema svim građanima Kantona Sarajevo. Imamo je i mi, ali je naša više moralna i ljudska. Nemojmo dozvoliti da uđemo u generalni štrajk, blokirat ćemo građane KS, a to ne želimo. Započnimo pregovore odmah", poručila je Ljubijankić.

Na kraju, prisutnima se obratio i predsjednik Sindikata državnih službenika u KS Elvis Zornić.

"Tražimo od Vlade KS da povuče nacrt i da istog momenta sjednu za stol sa sindikalnim predsjednicima i dogovorimo osnovicu za narednu godinu. Mi godinama pravimo ustupke vladama kada su u pitanju presude i sve ono što se tiče državne službe. Od 2018. godine nismo imali povećanje plate. Mi nismo pasivni, samo smo bili razumni. Jedinstvo sindikata raste svakim danom. Svi za jednog, jedan za sve", zaključio je Zornić.

Na kraju protesta, Sivro je naglasio kako su današnji protesti samo protesti upozorenja, te da će osam sindikata nastaviti dalje sa svojim aktivnostima.

"Mi ćemo uvijek biti korak ispred njih, neka očekuju veći štrajk ako ne ispune naše zahtjeve", poručio je Sivro.

Izvor:Klix

Ne propustite