ANALIZA

U trenutku znatno pojačanih napetosti ukrajinski predsjednik Zelenski poslao na odobrenje zakon koji omogućava ulazak stranih trupa na teritorij Ukrajine

Objavljeno:29.11.2021 - 16:35
A A A Times Arial

Tijekom današnjeg dana ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poslao je nacrt novog zakona u parlament na glasanje, a ako prođe (najvjerojatnije hoće) na temelju istog će se odobriti prisutnost stranih oružanih snaga na prostoru Ukrajine. Cilj je, između ostalog, omogućiti da se na teritoriju Ukrajine od iduće godine održavaju multinacionalne vojne vježbe. Ne treba posebno ni isticati kako je riječ o zakonu koji će sigurno izazvati oštru reakciju u Rusiji, a dolazi u vrijeme znatno povećane napetosti između Kijeva i Moskve pošto ukrajinske vlasti (ali i američke) optužuju Rusiju za pripremanje vojne invazije na Ukrajinu. Rusija pak tvrdi kako je Ukrajina ta koja priprema vojnu ofenzivu na Donbas, piše Advance.hr.

Na temelju trenutačnog ukrajinskog zakona znatno je ograničeno koliko stranih vojnika smije ući u zemlju u slučaju održavanja zajedničkih vojnih vježbi te se za svaku od njih mora tražiti posebno odobrenje parlamenta. Nadalje, ukrajinski zakon zabranjuje bilo kakvu prisutnost stranih vojnih baza na teritoriju Ukrajine. Unatoč tome Ukrajina je već održala brojne vojne vježbe s NATO trupama iz SAD-a, Rumunjske, Poljske, Britanije...

Ovaj zakon bi pak mogao dovesti do češćih i većih zajedničkih vojnih vježbi, a Moskva će na isti vjerojatno gledati kao na idući korak prema deklariranom cilju kojeg si je postavio Kijev - ulazak u NATO savez.

Za sad još nema ruske reakcije, ali su se oglasili pobunjenici iz samoproglašene Narodne republike Donjeck na istoku Ukrajine te poručuju kako Kijev ovim potezom krši mirovni sporazum iz Minska.