Palmer odgovorio na navode da je pristrasan i da prijeti Izetbegoviću sankcijama

Objavljeno:29.11.2021 - 14:11
A A A Times Arial

U zgradi delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini od jutros su trajali razgovori diplomata. Američki izaslanik zadužen za Izborni zakon Matthew Palmer nakon sastanka je izjavio da izbori u Bosni i Hercegovini trebaju vratiti povjerenje građanima čiji je glas važan.

Reporterka N1 postavila je pitanje o optužbama za pristrasnost u ovom procesu i navodima Der Standrada o navodim prijetnjama Bakiru Izetbegoviću sanakcijama ako ne pristane na određena rješenja koja, prije svega dolaze iz HDZ-a.

“Ja predstavljam SAD i kada se obraćam govorim u ime politike SAD. Angelina i ja nismo ovdje da bismo zastupali neki plan ili projekat. Želimo pomoći poltičkim starankama da dođu do dogovora i da se on postigne. Da se potrine dogovor o izbornoj reofrmi i ograničenoj ustavnoj reformi kako bi se došlo do poboljšanja rada institucija BiH, njenog kapaciteta, da se odluke Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH ispoštuju i da bismo pomogli BiH u njenom putu naprijed”, rekao je Palmer.

Istakao da su tu da podrže nastojanja u postizanju dogovora o ograničenoj ustavnoj reformi i izbornoj reformi.

“Naravno želimo reći da SAD podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet BiH. Želim reći da smatramo da je izborna reforma i ograničena ustavna reforma jako važna, da je važna za funkcionalnost institucija BiH, na kretanju BiH prema naprijed ka evropskim i euroatlantskim integracijama. Želim reći da je prvi sastanak koji smo imali danas bio sa predstavnicima organizacija civilnog društva, razgovarali smo o integritetu izbornog procesa, o važnosti. Ono što je od izuzetne važnosti jeste to da taj proces uspije u Parlamentu i ono što je također važno jeste da izbori u BiH budu korektni, fer i transparentni, da građani budu sigurni i da se ponovo vrati povjerenje u to da građani vjeruju da njihov glas jeste važan i da se njihovi glasovi čuju”, kazao je Palmer.

Naglasio je i to da je važno da rezultati izbora u BiH odražavaju volju građana.

“Tu smo da podržimo ovaj proces i da podržimo Bosnu i Hercegovinu”, poručio je Palmer.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!