LJUSKU OD JAJETA SKUHAJTE PA OD NJE NAPRAVITE PRAH: Svake sedmice pojedite jednu kašiku, preporodit će se (RECEPT)

Porodica i zdravlje
LJUSKU OD JAJETA SKUHAJTE PA OD NJE NAPRAVITE PRAH: Svake sedmice pojedite jednu kašiku, preporodit će se (RECEPT)
Samo jedna polovina ljuske od jajeta zadovoljava dnevne potrebe organizma za kalcijumom.

Samo jedna polovina ljuske od jajeta zadovoljava dnevne potrebe organizma za kalcijumom.
 
Većina nas redovno doručkuje jaja, a zatim samo baci ljuske, ne znajućii da su i ljuske upotrebljive. One su bogat izvor kalcijuma, čak 98% ljuske sastoji se od kalcijuma.

Ljuska od jajeta je po hemijskom sastavu slična kostima i zubima, tako da nije iznenađujuće što su ljuske od jaja odlične za kosti i zube.

Da, ljuske od jaja su jestive, e evo načina da ih konzumirate.

Ono sto nije preporučljivo je da jedete ljuske čim razbijete jaje. Priprema treba da uzgleda ovako:

Prvo što bi trebalo da uradite, jeste da ih očistite.
Ubacite ljuske u jaja u ključalu vodu i kuvajte ih oko pet minuta, kako biste uništili sve bakterije. Važno: ne uklanjajte membranu sa ljuski, jer je ona veoma hranljiva.
Ostavite ljuske da se osuše.
Zagrijete rernu na 180°C i pecite ljuske oko 10 minuta, kako biste uništili i preostale bakterije. Ovaj korak možete i preskočiti ako ste sigurni da ste kuvanjem uništili sve bakterije. Pečenje će ljuske učiniti hrskavijim, što znači da će se lakše mrviti.
Ubacite ljuske u mlin za kafu i meljite ih dok ne dobijete fini prah.
Ovaj prah možete čuvati u frižideru i koristiti ga za kosti kada želite.
Mozete ih i samljeti u blenderu.

Ovaj prah možete ubacivati u smutije. Najbolje je koristiti po jednu kašiku nedeljno kao prirodni lijek za kosti, to bi trebalo da vam bude dovoljno.

Možete ubaciti ovaj prah u bilo koje jelo ili sok, ukus nećete ni osjetiti a unijet ćete dovoljnu količinu kalcijuma.

Novi.ba/SD

Ne propustite