Aktivisti se sukobili s policijom u Novom Sadu, uhapšeno najmanje osam osoba

Region
Aktivisti se sukobili s policijom u Novom Sadu, uhapšeno najmanje osam osoba
.

Članovi Pokreta "Kreni-promeni" su danas uz stotine drugih građana protestovali zbog usvajanja Zakona o referendumu i eksproprijaciji, a pravi haos nastao je u Novom Sadu i Šapcu, gdje je došlo do sukoba i hapšenja.

Srbijanski mediji pišu kako je u Novom Sadu došlo do sukoba policije i aktivista, usljed čega je uhapšeno najmanje osam osoba.

Sukob je izbio kada je policija pokušala pomjeriti demonstrante na jednu stranu mosta Duga, kako bi napravili prolaz za automobile na mostu.

Načelnik novosadske policije dao je naređenje da se ovaj protest razbije. Građani su uzvikivali "Izdaja, izdaja!" i "Srbija nije na prodaju". Između ostalog su skandirali i protiv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Protesti su u toku i u Beogradu, Preljini, kod Kragujevca i drugim gradovima, uključujući i Šabac, gdje je također došlo do sukoba zbog blokiranja saobraćajnice.U Šapcu je snimljen video koji prikazuje kako se bager probija kroz skupinu aktivista, kao i nekoliko drugih videa koji prikazuju kako grupa maskiranih huligana s motkama, čekićima i palicama napada okupljene aktiviste.

Podsjetimo da je ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin komentarisao proteste kazavši da su blokade saobraćaja i održavanje neprijavljenih skupova kršenje zakona.

Aktivisti sumnjaju da su izmjene zakona povezane sa projektom međunarodne rudarske kompanije Rio Tinto koja planira eksploataciju litijuma u zapadnoj Srbiji, te da će ovoj i drugim kompanijama biti olakšano uzimanje privatnog zemljišta.

Izvor:Klix

Ne propustite