Izetbegović nakon sjednice SDA: Rudarima se ne smiju smanjiti plate

Bosna i Hercegovina
Izetbegović nakon sjednice SDA: Rudarima se ne smiju smanjiti plate
.

Nakon sjednice Predsjedništva Stranke Demokratske Akcije (SDA) u Sarajevu, obratio se Bakir Izetbegović, lider stranke, koji je kazao da je doneseno osam zaključaka te da se prvi odnosi na problem rudnika i rudara.

Shodno zaključku o rudnicima, SDA je, kako kaže Izetbegović, zauzela stav da se ne smiju smanjiti plate rudara niti na bilo koji način ugroziti njihova stabilnost.

“Također da se u isto vrijeme mora osigurati stabilnost energetskog sektora. Stoga smo pozvali predstavnike Elektroprivrede, ministarstva industrije, energije i rudarstva FBiH, sindikata rudnika da kroz dijalog donesu rješenje koje će unaprijediti radno-pravni status i garantovati stabilne plate rudarima. Kadrovi SDA u strukturi vlasti će biti posebno zaduženi za ovo pitanje”, naveo je.

Istakao je da je razgovarano i o krizi koju je izazvao SNSD.

“Pozvali smo SNSD da prestanu sa blokadama koje dramatično pogoršavaju stanje i odnose u zemlji. Ova kriza traje već 15 godina tačnije od pada Aprilskog paketa. Pojačava se i ide u svoju kulminaciju. Mislim da su štete koje su nanesene politikom SNSD-a po građane BiH nemjerljive u oba entiteta i da bi u ovoj zemlji desetine hiljada ljudi i porodica ostalo ne bi otišlo da je bilo drugačije. Izvorni Dejton na koji se poziva Milorad Dodik ne postoji. Dakle, u Dejtonu člana 3 Aneksa 4 je jasno rečeno da će se u roku od šest mjeseci pristupiti dodatnim izmjenama i promjenama Dejtona koji će značiti jačanje BiH, njenih institucija itd. To je rađeno, SNSD, njegov predsjednik je u tome učestvovao”, kazao je Izetbegović.

Pozdravio je angažman predstavnika SAD- a, EU, za iznalaženje rješenja za reformu Ustava.

“Najavama pojedinih zvaničnika u ovom trenutku je isključivo važno riješiti izbor članova Predsjedništva BiH, odnosno, zahtjev HDZ-a. Napominjemo da su kadrovi HDZ-a blokirali izbor nove Vlade FBiH, odnosno, implementaciju izbornih rezultata još od 2018. godine, a blokadu popune Ustavnog suda posljednje dvije godine. Istovremeno klub Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH čiju većinu čine kadrovi HDZ-a ili obaraju zakone ili jednostavno ih ne žele razmatrati. Pitanje funkcionisanja Doma naroda će se morati rješavati paralelno sa onim što je zahtjev HDZ-a”, poručio je Izetbegović.

Izvor: N1

Ne propustite