Osam mrtvih I 13 djece povrijeđeno u eksploziji bombe u blizini škole u Somaliji

Svijet
Osam mrtvih I 13 djece povrijeđeno u eksploziji bombe u blizini škole u Somaliji
U četvrtak ujutro u glavnom gradu Somalije, Mogadišu eksplodirao samoubilački automobil-bomba, javljaju državni mediji.

Najmanje osam civila je ubijeno, a 17 povrijeđeno, uključujući 13 školske djece, nakon što je u četvrtak ujutro u glavnom gradu Somalije, Mogadišu eksplodirao samoubilački automobil-bomba, javljaju državni mediji.

Eksplozija se dogodila u distriktu Hodan u Mogadišu, u blizini dvije škole i rezidencije bivšeg predsjednika Abdikasima Salata Hassana, navodi Somalijska nacionalna novinska agencija (CNN).


Policija kaže da je meta bilo oklopno vozilo koje čuva Ujedinjene nacije, prenosi CNN. Glavni grad Istočne Afrike Somalije potresen je bombaškim napadima u kojima je na desetine poginulih ili povrijeđenih. Niz bombaških napada povezan je sa zloglasnom terorističkom grupom Al-Shabaab, koja je u prošlosti preuzela odgovornost za neke od napada.

 

Početkom marta više od 20 ljudi je poginulo, a najmanje 30 je povrijeđeno nakon smrtonosne eksplozije automobila na kapiji popularnog jemenskog restorana Luul u blizini luke, rekla je policija tada za CNN. 

 

Bivši somalijski ministar odbrane Mohamed Nur Galal poginuo je u eksploziji u hotelu, koji često posjećuju visoki zvaničnici zemlje, saopštila je policija.
Islamističku sektu Al-Shabaab istjerale su iz Mogadiša 2011. lokalne snage uz pomoć Afričke unije, ali teroristička grupa je nastavila s smrtonosnim napadima u gradu. 

Ne propustite