Macron: Reforma izbornog zakona u BiH je neophodna, zajednički ćemo djelovati

Svijet
Macron: Reforma izbornog zakona u BiH je neophodna, zajednički ćemo djelovati
Fncuski predsjednik Emmanuel Macron u prvom je službenom posjetu Hrvatskoj. 

Fncuski predsjednik Emmanuel Macron u prvom je službenom posjetu Hrvatskoj. 

Na konferenciji za medije, predjednik Francuske govorio je i o BiH:

- Zadovoljstvo mi je da još jednom mogu pozdraviti mog prijatelja francuskog predsjednika Emmanuel Macrona i zahvaliti mu na dolasku. Drago mi je da je prihvatio moj posjet, razgovori koje smo imali sinoć, koje je imao s predsjednikom Republike predstavlja novi početak odnosa Hrvatske i Francuske. Unaprjeđujemo naše odnose u šest područja. Mi smo u 2020. godini imali milijardu eura razmjene, dosad smo na 772 milijuna eura razmjene, a Francuska je jedan od značajnijih ulagača u RH u proteklim godinama. Francuski turisti posjećuju Hrvatsku, bilo ih je 400.000 ove godine, očekujemo da će taj broj i rasti. Posebno se veselimo francuskom predsjedanju Vijeća EU. Puno je zajedničkih tema, hrvatska vlada je proeuropski orijentirana, na najmudriji mogući način koristimo sve što nam članstvo u EU donosi. Bitna nam je jasna i čvrsta podrška Francuske. Suglasni smo da se i Schengenski prostor treba reformirati, zajedno ćemo raditi da i hrvatska kao buduća članica u tome da svoj prinos. Potpisivanje ugovora za Rafale predstavlja poseban značaj današnjeg posjeta. Na taj način snažimo sposobnosti Hrvatske vojske i HRZ-a, zrakoplovi će utjecati na vanjsko-politički i obrambeni sustav Hrvatske - kazao je Plenković. Dodao je i kako se razgovaralo o izbornom zakonu u BiH.

  Izjavu je potom dao Macron.  

- Hvala na našem razgovoru koji smo vodili još od jučer. Sretan sam što sam danas u Zagrebu. Naše dvije zemlje imaju bogatu povijesti baštinu, dijele zajednički interes. Povezane su hrvatskom dijasporom, povezani smo vrijednostima i angažmanom te vizijama unutar EU i NATO-a. Naša solidarnost i prijateljstvo vrlo su važni. Prošli ste kroz strašne potrese i solidaran sam s hrvatskim narodom. Postoji velika sinergija u pogledu Europe. Postoje sinergije u odnosu na klimu, digitalizaciju i strateške sinergije. Upravo ta pitanja migracija, digitalizacije pomoći će nam da idemo dalje. Podržavam vaše napore da pristupite Schengenskom prostoru, to je u sklopu reforme koju želimo i na kojoj će francusko predsjedništvo raditi. Znam da želite pristupiti euro području, znam da ste proveli potrebne reforme u vezi s tim. Mi smo ustanovili da postoje sličnosti u našim stajalištima u odnosu na mnoga pitanja. Razgovarali smo i o međunarodnoj situaciji, o problemima između Bugarske i Sjeverne Makedonije i reformi koja je neophodna na izborni zakon u BiH i tu trebamo zajednički djelovati, a to ćemo i učiniti u idućih nekoliko mjeseci - kazao je Macron. 

 - Sporazum koji je potpisan pokazuje da želimo djelovati zajedno, ugovor je jutros potpisan i ima povijesni značaj, bit će to cement suradnje napih dviju zemalja, jamči našu zajedničku sigurnost. Vidimo da postoji podudaranje pogleda, ovo je dokaz našeg prijateljstva koje veže naše dvije zemlje. Nastavit ćemo našu suradnju, trebamo nastaviti djelovati i raditi ruku pod rukom u mjesecima koji su pred nama - kazao je Macron. 

 

Ne propustite